Planinarka iz Rumunije sa teškim povredama 10 minuta čekala u helikopteru

Helikopter sletio na podgorički heliodrom u 17.25, a tek u 17.35 iz zgrade KC-a stigli bolničari koji su gurali bolnički krevet
55 pregleda 53 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2013. 07:15h

Turistkinja iz Rumunije Adrijana Cepoin (52) u teškim je bolovima čekala nadomak Kliničkog centra Crne Gore, ali bolničari nijesu žurili.

Rumunka koja je na planinarenju na Žabljaku zadobila otvoreni prelom butne kosti, prebačena je helikopterom za Podgoricu, ali akcija nije krunisana efikasno kao što je vođena.

Iako je dolazak helikoptera uredno najavljen Kliničkom centru preko call centra 112, povrijeđena Rumunka je punih deset minuta čekala da neko iz bolničke zgrade pređe stotinjak metara do heliodroma.

Bolničari došli pješice, nakon deset minuta

Helikopter je sletio na podgorički heliodrom u 17 i 25. Nakon punih deset minuta, tek u 17 i 35 su iz zgrade KC-a stigla tri bolničara koji su gurali bolnički krevet. Automobila nije bilo, nego je tek na pola puta do zgrade KC-a susreo bolničare.

Načelnik Gorske službe spasa Crne Gore Željko Loncović koji je bio u helikopteru nije krio nezadovoljstvo reakcijom medicinara.

On je u razgovoru za "Vijesti nedjeljom" rekao da takvo ponašanje nije običaj, i da su slične akcije do sada sprovođene profesionalno i bez čekanja.

Rumunka je nakon intervencije ljekara Urgentnog bloka smještena na Odjeljenje intenzivne njege Kliničkog centra. Zadobila je više preloma i nagnječenja zbog čega je životno ugrožena.

Ono što su svojim očima vidjeli Loncović i reporter "Vijesti" koji je satnicu zabilježio na svom fotoaparatu, pokušao je da negira direktor Urgentnog bloka KC-a dr Vladimir Dobričanin. On je kazao kako nije tačno da se na heliodromu bolnice desetak minuta čekala ekipa ljekara, iako je više svjedoka to potvrdilo.

Automobil najviše zakasnio

"Možda je to trajalo svega minut - dva dok je ekipa stigla iz Urgentnog bloka do heliodroma, gdje su preuzeli pacijentkinju. Mi smo obaviješteni da sa Žabljaka stiže helikopter sa teško povrijeđenom pacijentkinjom, tako da je naš tim odlučio da im je jednostavnije da je kolicima transportuju do KC-a jer je to na svega 500 metara udaljenosti. To činimo često jer nam je tako lakše, a ponekad i brže da prebacimo pacijente do klinike", kazao je dr Dobričanin.

On je rekao da je u vrijeme kada je trebalo da na heliodrom sleti helikopter sa Žabljaka, bolnička kola su bila u Dječijoj bolnici KC-a, gdje su imali hitan slučaj.

Akcija trajala osamdeset minuta

Loncović iz Gorske službe je ispričao da je sat i dvadeset minuta trajala akcija spasavanja i transporta povrijeđene. Helikopter je najprije poletio iz Golubovaca, preko Nikšića gdje su se ukrcali pripadnici Gorske službe, do Žabljaka gdje je ukazana prva pomoć, pa nazad do Kliničkog centra.

Nezgoda se dogodila u popodnevnim časovima na lokalitetu Zeleni vir ispod Bobotovog kuka. Žabljačka policija, obavještenje je primila oko 15 časova.

Nakon dvoje turista iz SAD koje su prije nekoliko dana nepovrijeđene iz sniježnih nameta na Durmitoru izvadili pripadnici GSS sa Žabljaka, ovo je drugi ovosezonski incident te vrste.

Galerija

Bonus video: