Hoće li se pušači ikad odreći dima?

Vlade, duvanske kompanije i lobisti pokušavaju da predvide budućnost i zaštite svoje interese
81 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2013. 17:48h

Elektronske cigarete proizvode paru umjesto duvanskog dima i tako otvaraju novu stranicu bogate istorije pušenja. Vaporajzeri, ili u bukvalnom prevodu “isparivači”, mali štapići nalik cigareti, u stanju su da isporuče pušaču dovoljnu dozu nikotina, ali bez katrana koji je zloglasni sastojak duvanskog dima.

Nova generacija cigareta koje ne dime, pa samim tim i ne izlažu smradu pasivne pušače (zapravo ukidaju titulu pasivnog pušača!), ne dovode čovjeka u rizik od oboljenja desni i raka grla. Osim toga, nema pepela i upaljača, napominje se u analizi britanskog magazina Ekonomist.

Mnogi misle da elektronske cigarete mogu spasiti milione života, pa ih stoga treba prihvatiti, ali Francuska, na primjer, kaže da će zabraniti njihovo korišćenje na javnom mjestu. Velika Britanija, sa druge strane, do 2016. godine planira da e- cigarete proglasi lijekom. Zašto zapravo neko ima nešto protiv e-cigareta?

Jedna od briga protivnika elektronskog pušenja jeste da se na taj način ohrabruje veći unos nikotina, koji je otrovan u velikim dozama

Godine 2009. Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) koja reguliše i duvanske proizvode, otkrila je tragove kancerogenih supstanci u antifrizu dvije vrste tih cigareta, i naknadno blokirala uvoz iz Kine. To je podgrijalo sumnje u kvalitet i zdravstveni efekat tih spravica, iako se naučnici nijesu proslavili u dokazima za i protiv.

Jedna od briga protivnika elektronskog pušenja jeste da se na taj način ohrabruje veći unos nikotina, koji je otrovan u velikim dozama (mada je pitanje mogu li e-cigarete da isporuče tolike doze). Ako i dokažu da bezdimni štapići ne škode zdravlju, ostaje još argument protiv koji potežu antipušači.

Ekonomist piše da se zdravstveni lobisti plaše kako bi elektronske cigarete mogle biti uvertira za pravo pušenje, posebno za omladinu (tečnosti iz tih cigareta koje sadrže nikotin su često aromatizovane). Aktivisti protiv pušenja upozoravaju da bi prihvatanje elektronskih zamjena, moglo ponovo da favorizuje cigarete kao društveno prihvatljivu naviku, nakon višegodišnje borbe da se cigarete učine neprihvatljivim. Većina tih spravica izgledaju baš kao prave cigarete, sa sve užarenim vrhom kada pušač povuče dim. Reklame su se pojavile na američkim i britanskim televizijama, tamo gdje je svako reklamiranje duvanskih proizvoda decenijama zabranjeno. Mnogi ističu i da elektronske cigarete produžavaju zavisnost od nikotina iskusnim pušačima i obeshrabruju ih da batale nezdravu naviku.

Sve to živcira velike farmaceutske kompanije koje proizvode sredstva za odvikavaje od pušenja kao što su nikotinske žvake i flasteri. Ako nova elektronska vrsta naslijedi stare cigarete i vlade bi mogle da budu u minusu: britanska vlada je zgrnula 12 miliona funti od duvanskih poreza prošle godine, što mnogi vide kao jedan od razloga što vlasti nijesu oduševljene elektronskim novotarijama. Na kraju krajeva, postoji mogućnost da bezdimni inspirišu tradicionalne pušače koji bi mogli doći do zaključka kako je uvlačenje dima glupost.

Aktivisti protiv pušenja upozoravaju da bi prihvatanje elektronskih zamjena, moglo ponovo da favorizuje cigarete kao društveno prihvatljivu naviku, nakon višegodišnje borbe da se cigarete učine neprihvatljivim

Prošle godine je kompanija Lorillard koja je proizvođač cigareta Kent, kupila firmu Blu, proizvođača elektronskih cigareta. I druge duvanske kompanije mogle bi učiniti sličan korak u pravcu osiguranja za budućnost. U međuvremenu će se nastaviti rasprava o regulaciji prodaje i upotrebe, zabrane i oporezivanja e-pušenja.

Postoji dobra prilika da se e-cigarete ozakone na pravi način kako bi se garantovao kvalitet, sigurnost i kako bi ostale daleko van domašaja djece. Ipak, previše stroga regulativa bi mogla da u dim pretvori ideju koja ima potencijal da spasi pušače od mnogih muka.

Ne može se vući duže od osam sekundi

E-cigarete su najnoviji proizvod mikroelektronske tehnologije, predstavljaju gromoglasno trgovci na specijalizovanim sajtovima. Elektronska cigareta se sastoji iz tri osnovna dijela: filtera, raspršivača i baterije. Na prednjoj strani uređaja je LED lampica koja svijetli kada je koristite, baš kao i žar kod obične cigarete. Najvažniji dio e-cigarete je komora za raspršivanje.

Ovaj dio uređaja stvara maglicu poput dima koja je posljedica otapanja, grijanja i raspršivanja nikotina iz filtera.

“Kad pušite daje vam ukus poput obične cigarete, ali bez negativnih posljedica”, piše na jednom prodajnom sajtu. Filter sadrži e-tečnost i dolazi u različitim jačinama: visoka, srednja, niska i nulta. Filter dolazi nekad u standardnom mirisu duvana, ali isto tako i čokolade, jabuke, kapućina, višnje, mentola i slično.

Na jednom od prodajnih sajtova piše da je ugrađen elektronski sistem sigurnosti koji se automatski isključuje ako se previše inhalacije pojavi unutar kratkog vremenskog perioda ili ako se udiše više od 8 sekundi. Količine nikotina koje se oslobađaju udisanjem su znatno niže od tradicionalnih cigareta, tvrde prodavci.

Pušači protiv Evropske komisije

Filter sadrži e-tečnost i dolazi u različitim jačinama: visoka, srednja, niska i nulta. Filter dolazi nekad u standardnom mirisu duvana, ali isto tako i čokolade, jabuke, kapućina, višnje, mentola i slično

Oni proizvodi koji bi sadržali veću koncentraciju nikotina i koji bi bili u većem pakovanju bi se tretirali kao farmaceutski proizvodi, što znači da bi bili podložni nadzoru kao i ljekovi. Negodovanje prema takvom predlogu je izrazila interesna grupa korisnika e-cigareta koja je pokrenula inicijativu za pokretanje peticije protiv predloga Evropske komisije.

Oni ukazuju na negativne strane tog predloga i ispituju zašto su proizvodi koji sadrže nikotin kao e-cigareta, koja se u predlogu prvi put spominje kao takav proizvod, uopšte uvršteni u duvansku direktivu kada ne postoje dokazi o njihovoj štetnosti. Između ostalog, oni se pitaju:

"Zašto se za proizvode koji sadrže nikotin propisuje nivo nikotina niži od onog koji sadrže ljekovi za odvikavanje od pušenja?"

Bonus video: