Arso Milić odbranio bronzu u Talinu

Sjutra, posljednjeg dana na tatami će Lazar Ćupić (-81 kilogram), Milija Darmanović i Aleksandar Joksimović (-90) i Slobodan Vukić (preko 90 kilograma)
145 pregleda 1 komentar(a)
Arso Milić, Foto: Privatna arhiva
Arso Milić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.06.2013. 21:19h

Osim iz Mersina, sjajne džudo vijesti dolaze i iz Talina, gdje je crnogorska reprezentacija osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu za kadete.

Junak je Arso Milić, najbolji crnogorski i prvorangirani kadet u Evropi u kategoriji do 73 kilograma. Iako prvi kosturaš, Milić je bio podvrgnut najtežem mogućem žrijebu.

U iscrpljujućim borbama ipak je Milić redom nizao sjajnog Jermenca Mišu Nazarjana, potom Moldavca Andreja Čiobanua, a u četvrtfinalu je uspio da slomi i otpor Rusa Zaura Ramazanova. Za polufinale je Miliću nedostajalo svježine poslije borbi u punom vremenu, pa je poražen od drugog Rusa, novog prvaka Evrope, Ruslana Godiozova i to nakon 42 sekunde.

Pauza je dobrodošla Miliću da se odmori i kroz repasaž domogne bronze pobjedom nad Kevinom Bakerom iz Holandije. Milić je tako odbranio bronzu osvojenu prošle godine u Baru.

Od ostalih naših džudista juče, drugog dana takmičenja u Estoniji, samo je još Ivana Šunjević bila nadomak medalji u kategorii do 63 kilograma, ali...

"Presrećni smo svi, ne samo Milićevom medaljom, već i vijestima iz Mersina. Mi džudisti smo dobili satisfakciju za sav rad i napore. Milić je najbolji takmičar na turniru, ali je žrijeb bio paklen u njegovom kosturu. Žao nam je što i Šunjević nije došla do medalje, a to najviše zbog greške sudije da uzvikne prekid nakon bacanja naše takmičarke u repasažu. Šunjević je stala, a protivnica iskoristila to za ipon. A bila je u vođstvu, ipak samo trojica od 12 naših reprezentativaca ove godine završavaju takmičenje u ovom uzrastu, a rivali u Talinu su po pravilu godinu ili dvije stariji", kazao je trener reprezentacije Zoran Prelević.

Šunjević je dokazala klasu pošto je u prvoj borbi dobila Francuskinju Marinu Olarte, ali potom je malo nedostajalo da na kazne eliminiše i Poljakinju Anu Isenko. U repasažu je greškom sudije koji je uzviknuo mate (prekid), Šunjević izgubila od Ukrajinke Ljudmile Drozdove.

Mirjana Milić i Jovana Peković su izgubile u prvom kolu od dvije godine starijih Mišel Benjamans iz Holandije i Ajliš Volker iz Britanije. U prvim borbama eliminisani su i u kategoriji do 66 kilograma Balša Sinanović i Janko Vulović.

Sjutra, posljednjeg dana na tatami će Lazar Ćupić (-81 kilogram), Milija Darmanović i Aleksandar Joksimović (-90) i Slobodan Vukić (preko 90 kilograma).

"Imaćemo u budućnosti još bolje rezultate, pošto samo Arso Milić, Sinanović i Vukić izlaze iz kadeta", zaključio je Prelević.

Osim njega treneri u kadetskom uzrastu su njegov brat Bogoljub, Omer Nurković i Zdravko Milić.

Bonus video: