Na Cetinju otvoren Francuski ugao

Za princa Nikolu otvaranje Francuskog ugla na Cetinju predstavlja ostvarenje ambicije kojoj je težio dvije decenije
144 pregleda 0 komentar(a)
Francuski ugao, Cetinje, Foto: Prijestonica
Francuski ugao, Cetinje, Foto: Prijestonica
Ažurirano: 21.06.2013. 19:28h

Na Cetinju je u zgradi bivšeg francuskog poslanstva, kulturno – edukativni centar - Francuski ugao „Frederik Rosif“.

Francuski centar otvorili su princ Nikola II Petrović Njegoš, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Jelena Đurović.

Za princa Nikolu otvaranje Francuskog ugla na Cetinju predstavlja ostvarenje ambicije kojoj je težio dvije decenije.

"Uvjeren sam da će u ovom salonu biti niz zanimljivih događaja i siguran sam da će građani Cetinja često dolaziti na ovo mjesto. Jer, ovom gradu, u pogledu umjetnosti, uz izložbe i druge manifestacije, potrebni su i kulturni centri", kazao je princ.

"Uvjeren sam da će u ovom salonu biti niz zanimljivih događaja i siguran sam da će građani Cetinja često dolaziti na ovo mjesto", kazao je princ

On je obećao da će tokom narednih mjeseci u bitnoj mjeri biti dopunjeni fondovi biblioteke i filmoteke Francuskog ugla. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović istakao je kako otvaranje Francuskog ugla predstavlja plod zajedničkog rada Fondacije „Petrović Njegoš“, Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i Prijestonice Cetinje.

"Brojni su ljudi koji su rođeni na Cetinju, a koji su svojim djelom ostavili traga u Francuskoj. A jedan od njih bio je reditelj, utemeljivač različitih televizijskih formi i autor brojnih dokumentarnih zapisa Frederik Rosif. Otud, sasvim je opravdano što Francuski ugao nosi njegovo ime", kazao je Bogdanović.

Direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Jelena Đurović kazala je kako će sa Francuskim uglom oživjeti još jedan segment naše kulture.

"Istovremeno, ovim centrom biće dodatno obogaćena kulturna ponuda biblioteke i grada. Od sada, naši sugrađani na jednom će mjestu moći da čitaju i istražuju pisanu istoriju Crne Gore, ali i da uče i usavršavaju francuski jezik i upoznaju se sa velikom francuskom kulturom", zaključila je ona.

Uz tri navedene institucije, otvaranje Francuskog ugla „Frederik Rosif“ na Cetinju podržali su i Fondacija „Robert Šuman“, te Francuski institut pri Ambasadi Republike Francuske u Crnoj Gori.

Bonus video: