Šest osoba zbog trgovine ljudima osuđeno na 17 godina zatvora

Prethodno izrečenom presudom, svi okrivljeni su oslobođeni optužbe, koju je Apelacioni sud ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje
190 pregleda 0 komentar(a)
Prostitucija, Bijelo roblje, Trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Bijelo roblje, Trgovina ljudima, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.06.2013. 12:21h

Krivično vijeće sudije sudije Vesne Moštrokol danas je u ponovljenom sudskom postupku u Višem sudu u Podgorici osudilo šestoro okrivljenih za trgovinu ljudima na 17 godina zatvora.

Okrivljeni Ljan G. Zećiraj zvani Titi, Igbala G. Đera, Besim E. Neziraj, zvani Sunce, Albert E. Neziraj i Ilinor Đ. Beriša zvani Buci osuđeni su na po tri godine zatvora zbog “trgovine ljudima” dok je Jolaj R. Vlaznim zvani Lazo, osuđen na dvije godine zatvora zbog “trgovine ljudima pomaganjem”.

Prethodno izrečenom presudom, svi okrivljeni su oslobođeni optužbe, koju je Apelacioni sud ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.

U optužnici se navodi da su se, od kraja maja do 13. septembra 2010, Zećiraj i Đera Igbala u Podgorici, a Neziraj Besim i Albert, Ilinor i Jolaj u Nikšiću, bavili trgovinom ljudima, tako što su zloupotrebljavali oštećenu Lj. S.

Okrivljena Đjera Igbala je dovela u zabludu oštećenu, koja je iz Herceg Novog došla u Podgoricu bez ličnih dokumenata i sredstava za život, što su okrivljeni znali, pa su je držali zbog vršenja prostitucije.

Igbala joj je lažno predstavila da će baveći se pružanjem seksualnih usluga lako zaraditi novac, što je oštećena pristala. Igbala je zajedno sa Zećirajem, svakodnevno dovodila mušterije kojima je Lj. S. pružala seksualne usluge, koje su plaćali okrivljenima i to iznose od po 20 do 30 eura.

Novac su zadržavali za sebe, dok su oštećenoj obezbjeđivali samo smještaj i oskudnu hranu, piše u optužnici.

Po nalogu Zećiraja, oštećena je pružila seksualne usluge Neziraj Besimu i Albertu, te Ilinoru. Na njihov poziv da će joj kod njih biti bolje, koristeći njen težak materijalni položaj, bez ličnih stvari autom su je prevezli u Nikšić. U optužnici piše da su joj svakodnevno dovodili po muškaraca, kojima je, pod njihovim nadzorom pružala seksualne usluge.

Bonus video: