Suđenje za ubistvo Kalača: Anes bio živ u početku transporta ka Podgorici

“Smrt Kalača je nasilna i nastupila je usljed komplikacija nastalih zbog gubitka velike količine krvi iz rascjepa crijeva, mokraćne bešike, kao i raskidanih krvnih sudova kako u okolini preloma desne butnjače tako i mekog tkiva duž kanala ustreline”, piše u nalazu SMO
551 pregleda 1 komentar(a)
Sevad Muratović, Foto: Jadranka Ćetković
Sevad Muratović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 12.07.2018. 17:07h

“Pokojni Anes Kalač je bio živ u početku transporta iz beranske Bolnice u KCCG, gdje je primljen bez sigurnih znakova života – sa slabim pulsom, kazala je vještakinja SMO iz Beograda dr Tatjana Atanasijević.

Ona je to izjavila u Višem sudu, u nastavku Muratovićima iz Rožaja, koji odgovaraju zbog smrti sugrađanina Anesa Kalača.

Na ponovljenom suđenju Mirsad, Jasmin, Anes, Elmin, Sevad, Adis i Elvis Muratović, odgovaraju zbog krivičnog djela “teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu”.

Adis, za kojeg se sumnja da je pucao u Kalača, još je u bjekstvu.

Odbrana optuženih ranije je zahtijevala da se ispita da li je Kalač bio živ kada je upućen za Podgoricu, sumnjajući da su beranski ljekari učinili niz propusta, zbog kojih je Kalač preminuo.

SMO iz Beograda je zaključio da smrt Kalača nije posljedica nestručno pružene ljekarske pomoći, kako je to tvrdila odbrana.

“Smrt Kalača je nasilna i nastupila je usljed komplikacija nastalih zbog gubitka velike količine krvi iz rascjepa crijeva, mokraćne bešike, kao i raskidanih krvnih sudova kako u okolini preloma desne butnjače tako i mekog tkiva duž kanala ustreline”, piše u nalazu SMO.

Dodaje se da je Kalač zadobio tešku tjelesnu povredu opasnu po život, gdje je odgovarajućim ljekarskim intervencijama smrtni ishod odložen.

“Naime, veliki gubitak krvi zbog povreda koje je zadobio (ustrelina praćena rascjepima unutrašnjih organa), u daljem toku je doveo do nastanka komplikacija i smtnog ishoda”, zaključuje SMO.

Odgovarajući na pitanja odbrane da li je pratnja anastetičara prilikom transporta bila dovoljna dr

Dejan Stojakov je pojasnio da bi bilo dobro da je ljekar prisustvovao pratnji.

“Ali, da li je bila dovoljna pratnja anastetičara ili nije, ne, zavisi od bolnice. Ne postoje zakonske obaveze da ljekar bude prisutan i njegovo prisustvo u ovom slučaju ne bi ništa promijenilo, jer je uzrok smrti bilo krvarenje”, kazao je Stojakov, dodajući da je ljekar u Beranama primijenio adekvatnu opremu u postupku prilikom operacije i rješavanja crijevnih povreda.

On je objasnio da prema obdukcionom zapisniku, druga operacija ne bi riješila problem krvarenja.

Kalač je nakon ranjavanja iz automatske puške, 27. jula 2014. godine na benzinskoj pumpi Ekopetrol, tri dana kasnije preminuo u Kliničkom centru u Podgorici.

Ukinutom presudom Adis Muratović je bio osuđen na 20 godina zatvora.

Apelacioni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Sevadu Muratoviću, koji je bio optužen da je počinio teško ubistvo u pokušaju.

Beranski ljekari koristili adekvatnu hirušku tehniku

Vještaci iz Beograda se nis složili sa nalazom odbucenta dr Nemanje Radojevića, koji je u svom nalazu naveo da je do “krvarenja kod Kalača došlo zbog načina ušivanja crijeva”.

“Prema fotografijama koje smo mi vidjeli i mikroskopskim nalazima smatramo da je primijenjena adekvatna hiruška tehnika i da nalaz ne ukazuje na propust šavnih linija te se ne mogu označiti kao mjesto nastanka krvarenja”, kazao je dr Stojakov.

Bonus video: