Preminuo Miodrag Vuković: Odlazak osobenog pisca

Vuković je bio jedan od najosobenijih pisaca savremene crnogorske i regionalne književnosti
272 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 07:12h

Poznati crnogorski književnik, publicista i novinar Miodrag Vuković preminuo je juče u Podgorici.

Vuković je rođen na Cetinju 1947. godine. Studirao je književnost u Beogradu, a od 1973. godine radio je kao novinar-urednik u “Pobjedi”. Vuković je poznatiji kao autor kultnih knjiga pripovjedne proze “Krug, soba”, “Pozna ljubav Ane Frank”, “24”, “Mlaka voda” i “Nakon šutnje”, ali je isto tako svojom jedinom atipičnom pjesničkom knjigom “Crtač stripova”, objavljenom prije 35 godina, uspio da se visoko pozicionira u savremenom crnogorskom pjesništvu.

Pjesnička ostvarenja Miodraga Vukovića ušla su u sve antologijske izbore, koji su rađeni nakon objavljivanja knjige “Crtač stripova”.

“Ovaj autor bez kompromisa narušava ustaljeni horizont očekivanja i u onim segmentima za koje na prvi pogled važe nešto čvršći strukturalni principi, tako da se nijedan koherentni interpretativni stav ne može bez ostatka prilagoditi stalnom izmicanju oslonca”, zapisao je o stvaralašvu Vukovića, Želidrag Nikčević.

Miodrag Vuković nagrađen je značajnim priznanjima: Treća nagrada za poeziju Radio Studentskog grada, 1970, “Marko Miljanov”, 1993, Nagrada za životno djelo Udruženja novinara Crne Gore.

Vuković je bio jedan od najosobenijih pisaca savremene crnogorske i regionalne književnosti, a uživao je kultni status ne samo među čitaocima, već i među drugim piscima. Svetislav Basara, veliki pisac i višedecenijski Vukovićev prijatelj, smatrao ga je izuzetnim piscem od koga se uvijek ima što naučiti.

Bonus video: