Mladi crnogorski pisci u predselekciji za najbolju kratku priču

Izabrane priče će biti prevedene na engleski jezik i upućene internacionalnom žiriju radi finalne selekcije najboljih priča
113 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 14:29h

Priče “Vodeni grad” Dragane Tripković, “Kradljivac tijela” Ilije Đurovića i “Pupak” Aleksandre Damjanović, našle su se u predselekciji za međunarodni VI šesti Konkurs za najbolju kratku priču mladih pisaca od 18 do 30 godina iz 43 zemlje Evrope i Mediterana, koji organizuju Fondacija “Ana Lind” (Aleksandrija) i Evropski institut za Mediteran (Barselona).

Tema ovogodišnjeg konkursa “A Sea of Words 2013” je “Građani Evrope i Mediterana“, a određena je u skladu sa Evropskom godinom građana, i odnosi se na literarna djela koja odražavaju stavove mladih generacija o razvoju građanske svijesti i unapređenju vrijednosti, međukulturnog dijaloga i solidarnosti u društvu.

Komisija koja je odlučivala o izboru priča crnogorskih autora, djelovala je u sastavu: književnik Pavle Goranović, književna kritičarka Nela Savković-Vukčević i profesor književnosti Bojan Rajević. Komisija je na juče održanom sastanku u Ministarstvu kulture, od osam prijavljenih priča iz Crne Gore, shodno propozicijama ovog međunarodnog konkursa, izabrala priče “Vodeni grad”, “Kradljivac tijela” i “Pupak”. U užem izboru su bili i Bojan Lalović sa pričom “Slušala je ploče” i Jelena Gazdić sa pričom “Među ljudima”.

Izabrane priče će biti prevedene na engleski jezik i upućene internacionalnom žiriju radi finalne selekcije najboljih priča iz 43 zemlje Evrope i Mediterana.

Crnogorska književnica Dragana Tripković prošle godine je bila jedna od 14 dobitnika međunarodne nagrade za najbolju kratku priču, koju dodjeljuje Fondacija “Ana Lind”, dok je 2011. crnogorski pisac Ilija Đurović dobio drugu nagradu na konkursu “Sea of words 2011“ za priču “THC i LCD“, a njegova priča “Mucavac” je i godinu dana ranije ušla u zbirku najboljih kratkih priča mladih pisaca sa prostora Evrope i Mediterana, “A Sea of words 2010“.

Bonus video: