Slučaj Morinj: Znaće se ko je i kada tukao

Tužiteljka Lidija Vukčević najavila je da će precizirati optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika JNA
261 pregleda 5 komentar(a)
Lidija Vukčević, Foto: Luka Zeković
Lidija Vukčević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.06.2013. 18:14h

Zamjenica specijalnog tužioca Lidija Vukčević, najavila je juče da će precizirati činjenice koje se navode u optužnici protiv četvorice bivših pripadnika JNA, kojima se sudi za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima u logoru Morinj.

U nastavku suđenja, juče su izvedeni svi dokazi pred specijalnim vijećem sutkinje Milenke Žižić.

Nakon što je okončan dokazni postupak, Vukčević je objasnila da će precizirati optužnicu imajući u vidu rješenje Apelacionog suda, kojim je ukinuta prethodna presuda.

Ona je rekla da je potrebno da se svaka radnja optuženog precizno navede: kada, koji i na koji način su zlostavljani ratni zarobljenici u Morinju.

Zbog tih priprema, Žižić je naredni glavni pretres zakazala za 26. jun.

Sud je odbio predlog advokata Gorana Rodića, da se iz spisa predmeta izdvoje zapisnici sa saslušanja 34 svjedoka, pred Županijiskim sudom u Dubrovniku 2006. i 2008. godine. Odbrana smatra da su to pravno nevaljani dokazi sastavljeni suprotno Zakoniku o krivičnom postupku i Hrvatske i Crne Gore, zato što su kopije sačinjene po principu “kopi - pejsta”. Rodić je naveo da ti zapisnici, iako sastavljeni različitih datuma i godina, sadrže potpuno iste pravopisne greške, iako su ih sačinjavale različite sudije.

Sud je odbio predlog advokata Gorana Rodića, da se iz spisa predmeta izdvoje zapisnici sa saslušanja 34 svjedoka, pred Županijiskim sudom u Dubrovniku 2006. i 2008. godine

Žižić je kazala da se zapisnici neće izdvojiti, jer su, prema ocjeni njenog vijeća, pravno valjani dokazi.

Sud je odbio i predloge advokata Vladimira Vulekovića, branioca kuvara Iva Menzalina, da svjedoči general Aleksandar Vasiljević, tadašnji načelnik Uprave bezbjednosti SSNO-a, kao i viceadmirali Miodrag Jokić i Milan Zec, nekoliko oficira kontraobavještajne grupe, te pukovnik Petar Dragićević...

U januaru 2012, četvorica bivših pripadnika JNA, osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u sabirnom centru u Morinju 1991. i 1992. godine.

Ivo Gojnić osuđen je na dvije, Špiro Lučić i Boro Gligić na po tri godine, dok je Ivo Menzalin, osuđen na četiri godine zatvora.

Sud je oslobodio Mlađena Govedaricu i Zlatka Tarlea. Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu, a ukinuo osuđujuću.

Bonus video: