PODNIO PRITUŽBU NA ODLUKU OT

Bojanić: Ako Više tužilaštvo kaže da Brajović nije kriv, onda neka rehabilituju Obradovića

Kako dodaje ODT je zanemarilo sudski utvrđene činjenice, odnosno donijelo nezakonito rješenje, pa traži da Više državno tužilaštvo ispravi grešku, poništi predmetno rješenje, kao i da podnese optužni predlog protiv Brajovića I još šest osoba zbog lažnog svjedočenja u sudskom postupku
61 pregleda 0 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Zoran Đurić
Mladen Bojanić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.07.2018. 16:20h

Predsjednički kandidat na nedavnim izborima Mladen Bojaniić podnio je pritužbu Višem državnom tužilaštvu zbog odluke Osnovnog tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu podnijetu protiv predsjednika parlamenta Ivana Brajovića i još šest osoba zbog davanja lažnog iskaza u slučaju Ramada.

Bojanić je prijavu podnio u maju prošle godine jer su tuženi, kako je napisao u prijavi, svojstvu svjedoka dali lažne iskaze u krivičnom postupku protiv Nebojše Obradovića, tada direktora Direkcije za željeznicu, koji se od novembra 2016. godine vodio pred Višim sudom, a okončan je u maju prošle godine Nakon presude Apelacionog suda od 21.12.2017. godine, presuda Višeg suda Podgorica za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja postala je pravosnažna.

“Da je predmetno rješenje ODT o odbačaju moje krivične prijave nezakonito, odnosno da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno, lako se može ustanoviti pregledom spisa predmeta koji se vodio pred Višim sudom, a presuda je potvrđena odlukom Apelacionog suda. U obrazloženju presude Višeg suda navodi se- Shodno utvrđenom sud je kazivanje navedenih svjedoka, ocijenio kao pristrasno i sračunato na pomaganje okrivljenom, za što su imajući u vidu podređen odnos prema okrivljenom kao direktoru Direkcije za željeznice u kojoj su zaposleni, imali očigledan motiv da neistinito svjedoče….”U Obrazloženju presude Apelacionog suda se potvrđuju se navodi iz presude Višeg suda, a iskazi svjedoka kojima se potvrđivala odbrana optuženog kvalifikuju se kao “sračunati u cilju pomaganja optuženom u izbjegavanju krivice.Između ostalog, kako drugačije, osim lažnim, smatrati iskaze da su njih šestoro prisustvovali navodnom sastanku na kojem je konzumirano 200 flašica vode za sat-dva vremena koliko je navodno trajao navedeni sastanak, za koji je sud činjenično utvrdio da se nije ni održao. ” navodi Bojanić u pritužbi.

Kako dodaje ODT je zanemarilo sudski utvrđene činjenice, odnosno donijelo nezakonito rješenje, pa traži da Više državno tužilaštvo ispravi grešku, poništi predmetno rješenje, kao i da podnese optužni predlog protiv Brajovića I još šest osoba zbog lažnog svjedočenja u sudskom postupku. Tuz to, , traži da Više državno tužilaštvo provjeri iz kojih razloga je, uoči donošenja odluke po ovom predmetu, rukovodilac ODT, Ljiljana Klikovac, preuzela predmet od tužiteljke Romine Vlahović, koja ga je ranije zadužila i vodila istražne radnje.

“U krajnjem, ako navedeni svjedoci nisu dali lažne iskaze, onda se jasno nameće zaključak da su Viši i Apelacioni sud donijeli pogrešnu odluku o krivici optuženog Nebojše Obradovića , odnosno da nije postojalo krivično djelo za koje je pravosnažno osuđen. Sudski utvrđena istina ne može u istom predmetu biti različita. Prosto je nemoguće da su iskazi navedenih svjedoka istiniti, a okrivljeni je pravosnažno osuđen. Jedno drugo isključuje, te tražim da o tome povedete računa kad budete razmatrali ovu pritužbu. Neprihvatljivo, elementarno nelogično i neodrživo je da ODT iskaze svjedoka o održavanju i prisustvovanju navodnim sastancima Direkcije za željeznice u hotelu Ramada tretira kao istinite kad su Viši i Apelacioni sud činjenično utvrdili da se ti sastanci nisu ni desili. Nemoguće da ODT ne vidi lažan iskaz u svjedočenju Ivana Brajovića po kojem Direkcija za željeznice Crne Gore nije platila troškove održavanja niti jednog skupa partije Socijaldemokrate Crne Gore, a sud činjenično utvrdio da to ne odgovara istini, da je Direkcija platila troškove dva skupa i za to krivično djelo pravosnažno osudio okrivljenog”navodi Bojanić u pritužbi.

Bojanić ističe da ako Više državno tužilaštvo ostane pri tvrdnji da ne postoje elementi krivičnog djela lažno svjedočenje, odnosno nesumnjivo utvrdite da navedeni svjedoci nisu dali lažne iskaze u sudskom postupku, onda očekuje rehabilitaciju osuđenog Nebojše Obradovića. Nakon toga bi specijalni tužilac, kao i sudije Višeg i Apelacionog suda koje su bile uključene u ovaj postupak morali biti sankcionisani zbog potpuno pogrešne primjene zakona i osude nevine osobe.

Bojanić je za “Vijesti” kazao da se nastavlja s praksa zarobljenih institucija, te da ovaj put je svoje mjesto u tom nezavidnom društvu potvrdilo ODT, a kompletna slika tužilaštva zavisi od odgovora Višeg državnog tužilaštva.

“Ono ima priliku da ispravi očiglednu grešku ODT, a vidjećemo da li će to i uraditi. Predmet je veoma jednostavan, činjenice i pravosnažna presuda za korupciju veoma jasne i nedvosmislene. Čuveni advokat Toma Fila je jednom izjavio: “Kad politika udje u sudnicu, pravda izadje kroz prozor.” Da li će Više državno tužilaštvo pravdu pogurati kroz prozor ili je zadržati u sudnici, na njima je odluka.” kazao je Bojanić.