Rotković: Trinaestojulsku nagradu dobili oni koji se bore protiv Crne Gore

Rotković ne krije čuđenje izborom dobitnika. Kaže da je žiri "nagradio svoje, a izostavio naše"
147 pregleda 35 komentar(a)
Radoslav Rotković, Foto: Luka Zeković
Radoslav Rotković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.06.2013. 19:37h

U Zakonu o Trinaestojulskoj nagradi, između ostalog se navodi da je to najviše državno priznanje koje se dodjeljuje za stvaralaštvo koje je od izuzetnog značaja za Crnu Goru. Za TVCG akademik Radoslav Rotković smatra da je žiri ove godine prekršio Zakon.

"Ovo su oni koji se bore protiv Crne Gore, a oni koje se bore za Crnu Goru - oni su ispušteni", kazao je u izjavi za TVCG Rotković.

Politikolog Radule Knežević, književnik Ilija Lakušić i književnik i književni kritičar Gojko Čelebić dobitnici su ovogodišnje Trinaestojulske nagrade >>>

Rotković ne krije čuđenje izborom dobitnika. Kaže da je žiri "nagradio svoje, a izostavio naše".

"Ako uporedite Gojka Čelebića sa prozom Miraša Martinovića, u čemu je razlika: Miraš je pisac poznat u Evropi, i isto je naš čovjek - Crnogorac. Čelebić javno kaže ja sam vizantijski nacionalista, koji ne podnosi termin crnogorska književnost, pa je prezivao ediciju u književnost Crne Gore", izjavio je Rotković.

Lompar: Povratak u '90.

Književniku Mladenu Lomparu odluka žirija liči na povratak '90.

"Najveće državno priznanje dodijeljeno je dvojici ministara koji su crnogorsku kulturu srozali na najniže grane", smatra Lompar.

"Najveće državno priznanje dodijeljeno je dvojici ministara koji su crnogorsku kulturu srozali na najniže grane", smatra Lompar

On ne zna šta je opredijelilo za nagradu Kneževića, Lakušić i Čelebića.

"Ne znam da li postoji veći i opasniji mrzitelja crnogorskog kulturnog stvaranja. Da mislim što i oni, nikad ne bih pristao da primim nagradu. Rapitivao sam se o srećnem dobitniku, o kojem niko nije znao ništa reći", kazao je Lompar za TVCG.

Ovu odluku je donio žiri kojim je predsjedavao prof. dr Dragan K. Vukčević, a članovi su bili prof. dr Predrag Ivanović, prof. dr Dragan Koprivica, Andrej Nikolaidis i prof. dr Milenko Popović.

Bonus video: