"Kulturi sad više nije ništa kada se je ubili"

Nezavisne institucije i organizacije u Srbiji dižu glas protiv ponižavanja umjetnika
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 13:54h

Aktivisti Pokreta za evropsku kulturnu saradnju juče su u Beogradu blokirali glavne ulaze republičkog parlamenta Vlade Republike Srbije i Ministarstva kulture i informisanja

Tim performansom su poručili institucijama da su direktno odgovorne za sve lošije stanje u kulturi.

Aktivisti pokreta su bili kreativni, pa su pažnju skretali modifikovanim replikama iz kultnih srpskih filmova.

Ispred parlamenta istaknut je transparent dužine 3 metra sa sloganom: "Nije kultura šaka pirinča da je pozoba svaka vrana." prerađena replika iz filma "Boj na Kosovu".

Ispred Ministarstva kulture i informisanja "Al' ste je opravili svaka vam čast" - replika iz filma "Maratonci trče počasni krug".

Ispred zgrade Vlade istaknut je transparent takođe u dužini od 3 metra sa natpisom: "Šta je sa kulturom?! Sad joj nije ništa, ubili su je k'o zeca!" takođe prerađena replika iz filma "Maratonci trče počasni krug", prenosi B92

Intervencijom nadležnih organa, nakon nekog vremena, svi transparenti sa navedenih lokacija su uklonjeni. A ispred zgrade Vlada jedan aktivista Pokreta nakratko je priveden.

Pokret za evropsku kulturnu saradnju pismom podrške, zvanično je podržao najavljeni protest Udruženja dramskih umjetnika Srbije koji se organizuje u subotu, na kome će se pojaviti sa svojim članovima.

Srpski PEN je juče takođe pozvao svoje članove, umjetničke organizacije, kulturne radnike, “ljude koji kulturu stvaraju i ljude koji u kulturu vjeruju, kao i čitavu našu javnost” na Protest za kulturu 22. juna, od 18 do 19 sati, na Trgu Republike u Beogradu.

"Učestvujući na ovom Protestu za kulturu, svako od nas ispunjava svoju građansku dužnost prema osnovnim interesima i vrijednostima društva, među kojima kulturi pripada prvorazredno mjesto", saopštio je PEN.

Ta organizacija smatra da je odnos države prema kulturi ponižavajući.

"Mi ne smijemo prihvatiti da je ugroženost prirodno stanje kulture, niti previdjeti da je takvim odnosom države prema kulturi još više ugroženo samo društvo", saopštio je PEN.

Galerija

Bonus video: