Ustavni sud: Šariću i Lončaru prekršena prava garantovana Ustavom

Na Apelacionom sudu je da odluči da li će Šarića i Lončara pustiti da se brane sa slobode
50 pregleda 26 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Duško Šarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.06.2013. 17:13h

Sudije Ustavnog suda su utvrdile da su odlukama Apelacionog suda o produžavanju pritvora Dušku Šariću i Jovici Lončaru povrijeđena njihova prava zagarantovana Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Na Apelacionom sudu je da odluči da li će Šarića i Lončara pustiti da se brane sa slobode, ili će naći nove razloge za njihovo zadržavanje, javlja TV Vijesti.

U odluci napisanoj na 9 strana, sudije Ustavnog suda na čijem čelu je Milan Marković, navode da Apelacioni sud nije detaljno obrazložio razloge za njihovo zadržavanje.

Između ostalog, konstatuje se da su sudije Apelacionog suda morale prilikom svakog odlučivanja utvrditi konkretne okolnosti koje nesumnjivo ukazuju da postoje zakonski razlozi i osnov za zadržavanje u pritvoru, a ne rutinski se pozivati na razloge iz prethodnih rješenja.

Sudije Ustavnog suda podsjećaju kolege da je Šarić oslobođen optužbe za stvaranje kriminalne organizacije čime su početni razlozi za određivanje pritvora izgubili na značaju.

Advokati optuženih očekuju da Šariću i Lončaru sudije ukinu pritvor.

"Očekujem da će i Viši sud i Apelacioni sud uvažiti pravni autoritet odluke Ustavnog suda", kazao je Borivoje Đukanović, advokat odbrane, koji je istakao da očekuje da će sud koji bude odlučivao, ukinuti pritvor optuženima.

Šariću i Lončaru je pritvor određen, a potom više puta produžavan jer je za krivično djelo za koje se terete, propisana kazna od 10 ili više godina.

Sudije su procijenile da bi njihovo puštanje uticalo i na remećenje javnog reda i mira.

Bonus video: