Pet razloga zbog kojih trebate jesti papriku

Paprika sadrži malo masnoće i kalorija, pa se ne povećava nivo lošeg holesterola u tijelu
166 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 18:45h

Paprika vodi porijeklo iz tropske Amerike, a dostupna je u cijelom svijetu. Postoje brojni razlozi za konzumiranje paprike, jer ona sadrži dosta hranjivih i zdravih stvari, kao što je vitamin C, vitamina A i beta-karoten.

Osim toga, paprika sadrži malo masnoće i kalorija, pa se ne povećava nivo lošeg holesterola u tijelu. Budući da sadrži vitamine, što je učinkovito, ne zaboravimo i ukusan prirodni lijek za brojne bolesti.

Pojačava metabolizam

Paprika je izuzetno učinkovita kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo kalorija (23 kalorija po šoljici). Paprika takođe povećava metabolizam snižavanjem triglicerida, što pomaže u sagorevanju kalorija i održavanju holesterola pod kontrolom.

Paprika takođe sprječava probavne smetnje koje uzrokuju izlučivanje probavnih sokova.

Antioksidacijska svojstva

Slobodni radikali prisutni u tijelu, odgovorni su za izazivanje staničnog oštećenja, oštećenja živaca i krvnih žila. Paprika je bogat izvor vitamina A i C, koji su snažni antioksidansi. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu i pomažu u liječenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte itd.

Prevencija raka

Utvrđeno je da konzumiranje paprike pruža određenu zaštitu od raka, ako se konzumira kao redovna ishrana.

Oslobađa boli

Kapsaicin koji se nalazi u paprici blokira prenos boli od kože do leđne moždine. To učinkovito pomaže u liječenju neuralgija, boli povezane s herpes zosterom i postoperativne amputacijske traume, oslobađajući vas bolova.

Jača imunitet

Paprika je bogata vitaminom C i to stimuliše bele stanice u borbi protiv infekcija. To dovodi do jačanja imunološkog sistema. Vitamin C i flavonoid, prisutni u paprici takođe sprječavaju dišne probleme kao što su upala pluća, astma i teško disanje.

Galerija

Bonus video: