Partijski sporazumi jaki i u kulturi

Inspekcija Ministarstva kulture u Gradskom muzeju i Galeriji “Josip Bepo Benković” u Herceg Novom naišla na nepravilnosti
56 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 15:21h

Umjesto da se u javnosti ovih dana vode konstruktivne polemike o programima kulture kojih će u Herceg Novom ovog ljeta biti zaista mnogo, čak šest festivala, “koplja se lome” oko direktorskih mjesta i članova organa upravljanja u ustanovama čiji je osnivač Skupština opštine. Godinama unazad hercegnovske ustanove kulture, prvenstveno JU “Herceg fest” i JU “Muzej Mirko Komnenović” i galerija “Josip Bepo Benković”, vode kadrovi koji na ta mjesta dolaze zahvaljujući partijskim knjižicama i koalicionim sporazumima.

Nakon što je prije desetak dana inspekcija Ministarstva kulture pregledala dokumentaciju JU “Muzej Mirko Komnenović” i Galerije “Josip Bepo Benković”, ustanovljeno je niz nepravilnosti. Prema nalazu inspekcije, sastav Savjeta JU koji je imenovan prije nešto manje od dva mjeseca, mogao bi biti problematičan, jer postoji sumnja da nije izabran u skladu sa Zakonom o kulturi, kojim je propisano da se za člana Savjeta osim člana iz reda zaposlenih, bira i stvaralac ili stručnjak iz oblasti koja je značajna za razvoj kulture.

Zato je Inspekcija naložila Opštini da donese Izmjene i dopune Rješenja o obrazovanju Savjeta, sa podacima iz radne biografije članova koji dokazuju da je imenovani član Savjeta afirmisani stručnjak iz oblasti od značaja za razvoj kulture.

Iako su u nekim prethodnim savjetima Muzeja i galerije bili članovi koji su sa kulturom imali malo veze, toliko da ni izložbe u toj ustanovi nijesu posjećivali, to nikome ni iz lokalne uprave ni iz te ustanove nije smetalo. Bar se o tome nisu javno izjašnjavali.

Sporna je, prema nalazu inspekcije, i odluka o izboru v.d. direktora Ustanove od 15. maja ove godine, jer “nije u skladu sa odredbama čl 24 i 43 Zakona o kulturi, jer nije donijet Statut, niti je raspisan javni konkurs, donosi je organ za koji nije sigurno da ispunjava zakonom propisane uslove”.

Nedavno je Savjet na mjesto direktorke JU “Muzej i galerija” postavio Natašu Tatalović, doskorašnju načelnicu Komunalne policije u lokalnoj upravi. Prema koalicionom sporazumu to mjesto pripada SNP-u čiji je Tatalovićeva član.

Do tada na mjesu v.d. direktora bila je Radmila Ćapin koja je i ukazala na, prema njenom mišljenju, nezakonitosti u izboru članova Savjeta i v.d. direktora. Prije toga na čelu ustanove je bio njen suprug Đorđe Ćapin, koji je sada savjetnik u toj ustanovi. I Đorđe Ćapin je svojevremeno na rukovodeće mjesto došao partijskom linijom kao član Srpske stranke.

“Savjet mora poništiti Odluku o izboru v.d. direktora donesenu 15. maja ove godine, i donijeti statut ustanove, kako bi se stvorili uslovi za raspisivanje konkursa i imenovanje direktora ustanove”, navodi se, između ostalog, u dopisu koji je potpisala Lidija Ljesar, generalna direktorka za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Crne Gore.

U gradu još su aktuelni komentari na odluku UO JU “ Herceg fest”, kojom je umjesto dosadašnje v.d. direktorke Dijane Krivokapić, predložio, u kulturi potpuno anonimnu Branku Šućur. Njene reference su završen Fakultet političkih nauka i vođenje privatne firme koja se bavi prodajom starog željeza.

Kuda će hercegnovsku kuturu odvesti novi rukovodeći kadrovi ostaje da se vidi. Ljubitelji teorije zavjere ubijeđeni su da je sve smišljeno negdje drugo, kako bi se grad totalno “urušio”

Za razliku od mlade Krivokapićeve koja je pred doktoratom na Filološkom fakultetu, Šućur ima nekoliko godina do penzije. No od svega toga najčudnije je što su obje članice Nove srpske demokratije koja je po koalicionom sporazumu “vlasnik” direktorskog mjesta u Herceg festu. Pri tom je Krivokapićeva dva puta dobila podršku na opštinskom odboru te stranke, ali su članovi UO “Herceg fest” iz Nove, koji očito drugačije misle, glasali za Branku Šućur.

Kuda će hercegnovsku kuturu odvesti novi rukovodeći kadrovi ostaje da se vidi. Ljubitelji teorije zavjere ubijeđeni su da je sve smišljeno negdje drugo, kako bi se grad totalno “urušio”. Oni drugi koji prate zbivanja u kulturi i vide stvari “iznutra” uvjereni su da je u pitanju nebriga, neznanje i ogromna pohlepa za foteljama.

Zidar: Herceg festu potreban menadžer Predsjednik UO “Herceg festa” Ivica Zidar, predstavnik Nove, inače, po zanimanju autolimar, novo kadrovsko rješenje u toj ustanovi obrazložio je “potrebom da na čelo 'Herceg festa' dođe menadžer koji će znati da zaradi pare”.

Pri tom je ostalo nepoznato kakav je način zarade para u ustanovi koja se kao i ostale u kulturi, finansira iz budžeta, predlozila buduća nova direktorka.

Zaposleni u JU “Herceg fest”, mahom profesionalci koji decenijama uspijevaju da, uprkos politici, održe zavidan nivo kulturnih dešavanja u gradu, bili su zadovoljni saradnjom sa dosadašnjom direktorkom. Novim rješenjem su iznenađeni, baš kao i predsjednik Opštine Dejan Mandić, koji smatra da ovo nije dobro rješenje.

Galerija

Bonus video: