Izložbom o Andriću biće djelimično otvorena obnovljena kuća nobelovca

Izložbom "Andrić pisac i ili dipolomata", u ponedjeljak će početi kulturni programi u njegovoj kući ,a Tatjana Korićanac, direktorka muzeja grada Beograda koji je organizator izložbe koju su vidjeli posjetioci u Berlinu, Madridu, Solunu, kaže da je Herceg Novi nezaobilazno mjesto u Andrićevoj biografiji
91 pregleda 0 komentar(a)
kuća Iva Andrića Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
kuća Iva Andrića Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.07.2018. 11:58h

Izložbom "Ivo Andrić –pisac i /ili diplomata" 16. jula biće otvorena djelimično obnovljena kuća nobelovca Iva Andrića, na Toploj u Herceg Novom.

Time počinju kulturni programi u zdanju koje će ubuduće biti kuća kulture, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Kuća Iva Andrića, u kojoj je sa suprugom Milicom Babić boravio od 1963.do 1968. godine, a koju je Opština kasnije otkupila, posljednjih decenija nije imala ni adekvatnu pažnju, ni namjenu.

Nakon odluke lokalne uprave da se Andrićeva kuća uredi i promoviše kao kuća kulture i ujedno kuća sjećanja na velikog pisca, krenuli su radovi, a do sada je uglavnom uređeno dvorište, u šta je uloženo oko 20.000 eura, saopštio je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Vođa ekspertskog tima Vladimir Roganović podsjeća da je Andrić u Novi dolazio još 50-ih godina prošlog vijeka, te da je ovdje napisao i neke pozne pripovjetke.

"Ove godine navršava se 50 godina otkako je Andrić posljednji put boravio u našem gradu. Otvaranjem kuće, simbolično, Herceg Novi počinje i proces njegovog povratka, kroz sjećanje na piščevo djelo, i njegove hercegnovske godine", kazao je Roganović.

Pored izložbe, tokom jula i avgusta u vrtu kuće nobelovca biće održani dramski I muzički programi.

Izložbom "Andrić pisac i ili dipolomata", u ponedjeljak će početi kulturni programi u njegovoj kući ,a Tatjana Korićanac, direktorka muzeja grada Beograda koji je organizator izložbe koju su vidjeli posjetioci u Berlinu, Madridu, Solunu, kaže da je Herceg Novi nezaobilazno mjesto u Andrićevoj biografiji.

"Zapravo njegov odlazak iz Herceg Novog, 1968. godine, nakon smrti supruge, za njega je bio u mnogo čemu prelomni trenutak i on poslije toga više nije bio isti. Veoma ga je pogodila smrt supruge, tako da Herceg Novi stoji na kraju ove priče”, obajsnila je Koričanac.

Radovi na obnovi biće nastavljeni jesenas, a za kompletan projekta obezbijedjeno je oko 200.000 eura iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

Sredstvima iz projekta će biti finansirani radovi na kompletnoj obnovi postojećeg zdanja na Toploj, uz očuvanje autentičnog izgleda kuće i dvorišta, digitalizacija promotivnog i muzejskog sadržaja, kreiranje muzejske postavke, kao i marketinška i komunikacijska strategija, kako samog objekta tako i turističke ponude grada čiji će biti sastavni dio.

Kompletan projekat trebalo bi da bude završen do 2020. godine.

Bonus video: