Lorenco najbrži na "Katalunji"

Kao drugi kroz cilj prošao je Dani Pedrosa na Repsol Hondi, dok je treći bio njegov timski kolega Mark Markes
0 komentar(a)
Horhe Lorenco, Foto: Tresruedas.wordpress.com
Horhe Lorenco, Foto: Tresruedas.wordpress.com
Ažurirano: 16.06.2013. 14:42h

Vozač Jamahe Horhe Lorenco trijumfovao je na šestoj trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Katalonije, prenosi B92.

Branilac titule je na stazi “Katalunja”, u vremenu od 43:06.479 minuta, došao do treće pobjede u ovogodišnjem šampionatu, a 47. u karijeri.

Kao drugi kroz cilj prošao je Dani Pedrosa na Repsol Hondi, dok je treći bio njegov timski kolega Mark Markes.

Lorenco je sjajno u prvoj krivini došao do vođstva i nije ga ispuštao do samog kraja, a borba za mjesta na podijumu praktično je završena upravo tada.

Pedrosa i Markes su bili odmah iza njega i nisu mijenjali pozicije, iako je mlađi od njih dvojice imao priliku da pretekne svog timskog kolegu u samom finišu.

Trku je obilježio i veliki broj odustajanja, ali i mali broj preticanja, što je, nažalost, čest slučaj u kraljevskoj klasi.

Od starta na “Katalunji” poveo je Lorenco, ispred Pedrose, Markesa, vozača Jamahe Teh 3 Kala Kračloua, Valentina Rosija na Jamahi i vozača Gresini Honde Alvara Bautiste.

Najbolji start imao je aktuelni šampion, koji je u prvoj krivini sjajno pretekao Pedrosu za vođstvu, a istakao se i Rosi, koji je ponovo imao duel sa Bautistom, ali je bez problema prošao, za razliku od prije dvije nedelje, kada su obojica završili van staze.

Do kraja prvog kruga Bautista je odustao, poslije izlijtanja svojom greškom, a ubrzo je trka bila gotova i za Randija de Punijea.

Prva petorica uspela su da formiraju vozić i odvoje se od ostalih, a sljedeću grupu predvodio je vozač LCR Honde Štefan Bradl, ispred trojice vozača na Dukatijima Nikija Hejdena, Andree Janonea, Andree Dovicioza, drugog vozača Jamahe Teh 3 Bredlija Smita i Aleksa Espargara, najboljeg na CRT mašinama.

Lorenco je naglo oborio tempo i Pedrosa i Markes su ga pratili, a i Kračlou i ‘Doktor’ su bili blizu.

U petom krugu, Janone je završio van staze, dok je Hejden krug kasnije uspio da se probije pored Bradla, dok je Kračlou izletio pošto je prebrzo ušao u jednu krivinu.

Nedugo zatim, i Hejden je pogrešio i takođe odustao, a Lorenco je malo uspio da se odvojio od dvojca Repsol Honde, dok je Rosi bio dvije i po sekunde dalje.

U narednim krugovima viđeno je još nekoliko odustajanja, a Lorenca i Markesa na trećoj poziciji dijelilo je manje od sekunde.

Pred posljednjih pet krugova, aktuelni šampion je ipak uspio malo da se odvoji, a Markes je to iskoristio da krene u napade na svog timskog kolegu.

Mlađi od dvojice Španaca konačno je napao u pretposljednjem krugu, ali je napravio grešku i Pedrosa se malo odvojio.

Ipak, Markes je strpljivo čekao priliku, ali mu je ponestalo vremena, pa je morao da se zadovolji trećim mjestom iza dominantnog Lorenca i svog timskog kolege.

Rosi je kao četvrti prošao kroz cilj, ispred Bradla, Smita, što mu je najbolji plasman u kraljevskoj klasi, Dovicioza i Espargara.

Prvu desetoricu kompletirali su Kolin Edvards i Mikele Piro, koji je u Pramak Dukatiju zamena za povrijeđenog Bena Spiza.

U generalnom plasmanu poslije šest trka vodi Pedrosa sa 123 boda, sedam više od Lorenca, dok je Markes treći sa 93.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom Holandije na stazi “Asen” 29. juna.

Bonus video: