Joga zagrijava tijelo i oblikuje mišiće

Budite sigurni da distribuirate vašu težinu ravnomjerno kroz donji dio tijela
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 11:20h

Pozdrav suncu je niz od 12 joga poza koje pomažu poboljšanju snage i fleksibilnost mišića i kičmenog stuba. Ova poza takođe zagrijava tijelo i oblikuje trbušne mišiće. Ova jedna u nizu joga vježbi koja od početka do kraja aktivira sve velike mišićne grupe tijela. Probajte ovu osnovnu verziju, a zatim i složenije forme koje izoluju mišić.

Na prostirci stojite uspravno, s nogama spojenim i rukama sa strane. Budite sigurni da distribuirate vašu težinu ravnomjerno kroz donji dio tijela.

Za početak, duboko udahnite i blago podignite bradu i istovremeno ruke iznad glave. Sada, s rukama ravno i dlanovima okrenutim jedan prema drugom, uz pomoć prstiju nogu usmjeriti pogled prema gore (stav planina).

Iz poze planine, pomjerajte ruke prema dolje i u stranu, izdahnite i kao labud ronite prema naprijed u pretklonu. Savijte se u kukovima dok vam dlanovi i prsti dodiruju tlo s obje strane nogu.

Ako imate problema s donjim dijelom leđa ili tenzijom u zadnjem dijelu podkoljeničnih mišića, savijte noge u zglobu koljena.

Iz prednje krivine, pomjerajte se prema nazad, udišući, podići torzo do visine struka, držeći leđa ravna. Dovedite pogled prema naprijed, usmjeravajući postepeno prema gore. Držite glavu usklađeno s kičmom i uvucite stomak gurajući pupak prema kičmi.

Koljena savijte, dlanovi na podu, u širini ramena.

Odskočite ili odgurnite jednu pa drugu nogu prema nazad i podignite kukove, dolazeći u polažaj psa. Raširite prste i provjerite da li su vam noge paralelne i u širini kukova.

Zadržite se u ovoj poziciji nekoliko sekundi.

Možete probati da uradite i prema naprijed.

Spustite glavu, ispraviti noge i dovedite prste nogu u stranu i krećite se u pretklon.

Na kraju, podignite ruke iznad glave dok se ne vratite u položaj planine.

Prezenterka vježbi na slikama: Svetlana Kumburović, Montenegro squash center

Galerija

Bonus video: