Mišićava, visoka, nalik muškarcu: Prepoznajete li ovu ženu?

"Radi se o prevelikoj transformaciji - u seriji izgledam potpuno drugačije nego u stvarnom životu", kaže Gvendolin Kristi
81 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2013. 08:09h

Brijenu ste sigurno zapamtili, čak iako niste pažljivo pratili drugu i treću, nedavno završenu, sezonu popularne serije Igra prijestola. Nevjerovatno visoka nezgrapna plavuša, koja vješto barata mačem, nije mogla proći nezapaženo.

Njen lik igra Gvendolin Kristi, britanska glumica. Kristi se kao dijete profesionalno bavila gimnastikom, ali je, nakon povrede kičme, bila primorana da odustane od iscrpljujućih treninga i tada se počela baviti glumom.

Kristi je odrasla na jugu Engleske. 2005. godine, diplomirala je na "Drama Centre" u Londonu, gdje i danas živi.

Glumila je u predstavama "Dr. Faust", "Doručak kod Tifanija", "Gilgameš", "Pravda" i "Velika očekivanja". Odglumila je i nekoliko manjih uloga u filmovima, od kojih je najpoznatiji "The Imaginarium of Doctor Parnassus". Uloga Brijene u seriji "Igra prijestola", njena je prva veća uloga.

Njen lik se u seriji pojavljuje u drugoj sezoni. Za tu ulogu Kristi je neumorno trenirala, ošišala je svoju dugu kosu i pročitala sve romane iz fantastičnog ciklusa "Pjesma leda i vatre", autora Džordža R. R. Martina, kako bi se što bolje upoznala sa svojim likom.

U julu 2011. Kristi je dobila ulogu Brijene u seriji "Igra prijestola". Brijena je mišićava žena, visokog rasta, koja na prvi pogled nalikuje muškarcu.

Kristi se za audicije pripremala tako što je počela da nosi mušku odjeću i redovno trenira, dobivši pritom više od 6kg mišićne mase. Džordž R.R. Martin je rekao da je ulogu dobila tako što je zakoračila na pozornicu već obučena kao Brijena i sve oduševila svojom glumom. Nakon što je dobila ulogu, počela je da trenira jahanje, mačevanje i tehnike scenske borbe.

U ulozi Brijene

Brijena je jedino preživjelo dijete Lorda Selvina Tarta. Odrasla je na ostrvu Tart koji se nalazi u Uskom moru, a njegovi stanovnici su odani kući Barateon. Brijena je, prema standardima Vesterosa, vrlo visoka i mišićava djevojka. Još kao dijete počela se zanimati za ratničke vještine, a njena najveća želja je bila da postane vitez.

Brijena se u Ratu pet kraljeva pridružuje vojsci kralja Renlija Barateona. Svoje sposobnosti dokazuje na turniru, gdje uspijeva da porazi sve Barateonove vojnike, a za nagradu traži da postane pripadnica njegove garde. Renli udovoljava njenom zahtjevu uprkos tome što je žena.

Glumica smatra da je, uprkos tome što igra u planetarno popularnoj seriji, ljudi na ulici neće prepoznavati često:

"Radi se o prevelikoj transformaciji - u seriji izgledam potpuno drugačije nego u stvarnom životu", kaže ona.

Bonus video: