EVROPSKA LIGA

Odbojkaši na startu sa Mađarskom: Da vide koliko mogu

"Problem je što ćemo protiv Mađarske imati barem tri nova igrača u postavi, možda i viš", kaže Matijašević.
0 komentar(a)
Muška odbojkaška reprezentacija, Foto: Nikola Vujačić
Muška odbojkaška reprezentacija, Foto: Nikola Vujačić
Ažurirano: 15.06.2013. 09:42h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kečmemet - Današnjom utakmicom protiv Mađarske, odbojkaši Crne Gore debitovaće u Evropskoj ligi. Osim novog takmičenja, za izabranike Nikole Matijaševića nepoznanica su i sopstvene mogućnosti, posebno nakon promjena u sastavu po završetku neuspješnog kvalifikacionog turnira za Svjetsko prvenstvo.

Novi crnogorski selektor je nakon turnira u Skoplju izostavio Sima Dabovića i Marka Bojića, zbog povrede ramena nema ni prvog korektora Miloša Ćulafića...

"Problem je što ćemo protiv Mađarske imati barem tri nova igrača u postavi, možda i više. To je za odbojku, koja je i te kako kolektivan sport, najblaže rečeno veliki izazov. Ekipe se spremaju i godinama, uglavnom tokom svih 12 mjeseci. Međutim, jako sam zadovoljan angažmanom i profesionalnošću igrača, atmosferom. U protekle tri sedmice nismo imali ni najmanji problem, na terenu i van njega", kaže Matijašević.

"Češka je redovan učesnik evropskih prvenstava, sastavljena od igrača koji igraju u ponajboljim evropskim klubovima, i mislim da su oni izraziti favoriti. Španija i Mađarska su dosta podmladile ekipe. Bilo bi dobro da pokažemo mnogo bolju igru i da postignemo što više pobjeda. Da li će to biti na prvom turniru, drugom, trećem, ne znam... Možda je kliše, ali vrijeme radi za nas", dodao je Matijašević.

Povratnik u reprezentaciju nakon četiri godine, tehničar Marko Vujović, ističe da je Evropska liga jedno od najznačajnijih takmičenja koje igra odbojkaška reprezentacija.

"Mislim da je napravljen pomak, da je krenula neka ozbiljnija priča. Mislim da smo, koliko vidim, na dobrom putu da ispunimo ambiciju da se 2015. kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Koliko ćemo istrajati u tome, to zavisi od svih nas", kaže Vujović za „Vijesti”.

Najstariji igrač „crvenih” vjeruje u bolje izdanje od onog u Makedoniji.

"Tamo smo imali dosta problema, još od samog okupljanja i promjena, o kojima je javnost upoznata. Nakon toga smo imali 20-ak dana mirnijeg ritmu, ali jačeg treninga da se pripremimo za ovaj turnir. Atmosfera je dobra, mislim da neće izostati pobjede".

Tehničar Crne Gore ističe da je ekipa došla u Kečkemet „da igra i da se nadigrava”.

"Nemamo pritisak i imperativ da nešto moramo. Ali, mislim da potajno svi u glavi imamo to da se mora, da je vrijeme da se krene sa nule, da nešto uradimo. Mislim da smo to dužni prema državi, prema svima koji ulazu u nas već godinama i prema kolegama iz drugih sportova", zaključio je Vujović

Nova pravila - ista muka za sve

U Evropskoj ligi biće testirana nova pravila. Prva četiri seta igraće se do 21. poena, dok ostaje da se peti set igra do 15. Umjesto dosadašnja dva tehnička tajm-auta, na 8. i 16. poenu, u Evroligi će biti samo jedan, na dvanaestom, osim u odlučujućem setu... Takođe, vrijeme između završetka prethodnog poena i sudijskog znaka za naredni skraćeno je na maksimum 10 sekundi, što bi trebalo da ubrza igru.

"Malo se osjećamo kao kunići, sve je to eksperimentalno. Ni ja ne znam kakve će efekte to imati. U svim vježbama na treningu smo igrali po tim pravilima. Pošto je isto za sve ekipe, mislim da nećemo imati ni prednost, niti hendikep u odnosu na protivnike. U svakom slučaju, biće sve ubrzano, i trebaće još više koncentracije, mnogo će se brže dešavati stvari", rekao je crnogorski selektor.

Raspored

Danas

Španija – Češka (15.30)

Mađarska – Crna Gora (18.00)

Sjutra

Crna Gora – Češka (15.30)

Mađarska – Španija (18.00)

Ponedjeljak

Crna Gora – Španija (15.30)

Češka – Mađarska (18.00)