Vremeplov: Poziv investitorima da se grade elektrane

1 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.07.2018. 08:02h

Ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović pozvao je investitore da ulažu u energetski sektor Crne Gore, i najavio da će tokom međunarodne konferencije o energetici u Kolašinu biti saopšteni rokovi za realizaciju pojedinih projekata u skladu sa Akcionim planom do 2012. i Vladinom Strategijom razvoja.

On je najavio da će na jesen objaviti tender za koncesije za rudno nalazište Maoče (100 miliona tona) uz uslov gradnje energetskog objekta, kao i tender za prodaju 22 odsto akcija Elektroprivrede, odnosno, njenu dokapitalizaciju.

“Neke radikalne vlasničke promjene zaustavljene su kao posljedica nekompetentnog i parcijalnog procjenjivanja njihove opravdanosti”, rekao je Gvozdenović. Tim za realizaciju sistema hidroelektrana na Morači pripremio je nacrt tenderske dokumentacije za izbor konsultanata, a uporedo se vode pregovori sa IFC-om, dijelom grupacije Svjetske banke, da ta organizacija bude vodeći konsultant za izgradnju HE na Morači.

U pripremi su tenderi za izgradnju malih hidroelektrana, kao i tender za nastavak istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Strategijom razvoja energetike zahtijeva se modernizacija postojećih izvora, ali i prenosne i distributivne mreže.

Bonus video: