Sorbona domaćin skupa „Njegoš u ogledalima vjekova“

Naučni skup je otvorila ambasador Crne Gore u Parizu, dr Irena Radović, a zvanicama se obratila i direktor Centra za slavistiku na sorbonskom Univerzitetu, prof. dr Lora Trobeckoja
50 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 15:47h

U saradnji Centra za slavistiku Univerziteta Sorbona i Ambasade Crne Gore u Parizu, 14. i 15. juna 2013. godine, na Sorboni se održava Međunarodni naučni skup „Njegoš u ogledalima vjekova“, u okviru obilježavanja jubileja 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Naučni skup je otvorila ambasador Crne Gore u Parizu, dr Irena Radović, a zvanicama se obratila i direktor Centra za slavistiku na sorbonskom Univerzitetu, porf. dr Lora Trobeckoja.

Ambasador Radović je, u ime Vlade Crne Gore zahvalila Centru za slavistiku i izrazila posebnu čast i zadovoljstvo što se na prestižnom Univerzitetu Sorbona organizuje naučni skup posvećen jednoj od najznačajnijih ličnosti crnogorske istorije, duhovnom i svetovnom vladaru, velikom filozofu i pjesniku Balkana i Evrope.

Radović je, takođe, istakla zadovoljstvo što je Pariz već drugi put ove godine domaćin obilježavanja 200te godišnjice od rođenja Njegoša. Krajem maja, francuska akademska i šira javnost imala je prilike da se kroz prizmu sedme umjetnosti upozna sa segmentima Njegoševe pjesničke i, prvenstveno, filozofske zaostavštine, prilikom akademske debate na Nacionalnom institutu za istočne jezike i kulture, INALCO-u i III Filmskog festivala Jugoistočne Evrope.

Prvog dana naučnog skupa ispred Crne Gore, izlagala je prof. dr. Rajka Glušica na temu „Njegošev jezik u odnosu na književni jezik u Crnoj Gori XIX vijeka“

Direktor Centra za slavistiku, prof. Trobeckoja je izrazila zadovoljstvo što je Sorbona domaćin današnjeg naučnog skupa posvećenog Njegošu, i izrazila ovim povodom zahvalnost Ambasadi Crne Gore na angažovanju i doprinosu.

Istakla je da za nju, kao rusologa, današnji skup predstavlja i lično zadovoljstvo i rekla da ono što Puškin predstavlja za Ruse, to je Njegoš za Crnu Goru i južne Slovene.

Ambasador Radović je, ovom prilikom, direktoru Centra za slavistiku Univerziteta Sorbona, uručila djela Petra II Petrovića Njegoša, donaciju Centralne narodne biblioteke Crne Gore „Djurđe Crnojević“, koja je povodom obilježavanja jubileja na Sorboni Centru za slovenske studije poklonila sabrana djela Njegoša u četiri toma u izdanju „Oboda“ i četiri vrijedne publikacije o Petru II Petroviću Njegošu.

Riječ je o kritičkom izdanju „Gorskog vijenca“, zatim o veoma cijenjenom istorijskom i književnom portretu Njegoša koji je napisao Petar Aleksejevič Lavrov, zborniku radova „Njegoš i Hrvati“, kao i „Studiji o Njegošu“ Danila Radojevića.

Tokom dvodnevnog naučnog skupa, ugledni akademici, profesori i umjetnici, iz Francuske, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Poljske, Njemačke i Ukrajine, imaće izlaganja posvećena životu, djelu i uticaju Petra II Petrovića Njegoša.

Prvog dana naučnog skupa ispred Crne Gore, izlagala je prof. dr. Rajka Glušica na temu „Njegošev jezik u odnosu na književni jezik u Crnoj Gori XIX vijeka“.

Drugog dana skupa, kada su u pitanju crnogorski učesnici, planirano je izlaganje prof.dr Vesne Janković-Vukičević na temu „Semantička disperzivnost Njegoševe poezije“ i izlaganje pozorišnog reditelja i dramskog pisca, profesora Radmile Vojvodić na temu „Luča Mikrokozma – himera kreacije ili moguća scenska interpretacija Njegoša“.

Naučni skup biće okončan projekcijom snimka predstave „Negoš vatre“, autorskog projekta Radmile Vojvodić i Paola Mađelija.

Povodom jubileja i održavanja međunarodnog naučnog skupa „Njegoš u ogledalima vjekova“ u Ambasadi Crne Gore u Parizu večeras biće upriličen prijem.

Uz organizatore i učesnike skupa prijemu će prisustvovali ambasadori zemalja regiona, zvanice iz političkog i kulturnog života francuske prijestonice i predstavnici dijaspore, koji će imali prilike i da uživaju u izložbi djela Petra II Petrovića Njegoša koja će se, uz podršku Centralne narodne biblioteke“ Đurđe Crnojević“ upriličiti u Ambasadi Crne Gore u Parizu.

Galerija

Bonus video: