Grad teatar: “Gle, idejo, iskro besamrtna” za početak festivala

Glumica Julija Milačić, kao Ideja (Iskra) kroz govorenje teksta, koreografiju i pjesmu predvodi procesiju koristeći stihove iz 'Luče mikrokozma'.
78 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 16:52h

Ambijentalni muzičko-scenski spektakl “Gle, idejo, iskro besamrtna” u režiji Slobodana Milatovića, otvoriće sjutra veče u 22 sata u porti manastira Praskavica XXVII izdanje festivala “Grad teatar”.

U nedjelju, 16. juna, na festivalu gostuje predstava Crnogorskog narodnog pozorišta “Očevi su grad(ili)“ u režiji Borisa Liješevića

Ukazujući na koncepciju programa reditelj Milatović navodi: “Svetkovina se odvija u širem kompleksu manastira Praskvica i isključivo se bazira na Njegoševom stvaralaštvu. Čin procesije obuhvata ritualni dolazak publike kao i obilazak šireg manastirskog kompleksa u kojem se odvija umjetnički program.

Glumci, Petar Božović, Miša Janketić, Voja Brajović i Srđan Grahovac, koji su svojim glumačkim ostvarenjima dali poseban pečat scenskim izvođenjima Njegoševih djela, govore tesktove iz Njegoševih djela.

Mlada crnogorska glumica Julija Milačić, kao Ideja (Iskra) kroz govorenje teksta, koreografiju i pjesmu predvodi procesiju koristeći stihove iz 'Luče mikrokozma'. Mješoviti hor 'Jedinstvo' iz Kotora izvodi horske kompozicije inspirisane Njegoševim djelom”, kazao je reditelj Milatović.

U nedjelju, 16. juna, na festivalu gostuje predstava Crnogorskog narodnog pozorišta “Očevi su grad(ili)“ u režiji Borisa Liješevića, a biće igrana na sceni na Svetom Stefanu sa početkom u 22 sata.

"Praviti predstavu iz SADA I OVDJE”, definiše svoju koncepciju Liješević

Dramaturg je Stela Mišković, saradnik na tekstu je Milena Lubarda-Marojević, kompozitor i autor teksta songova je Aleksandar Kostić, a kostimograf je Ivanka Vana Prelević.

U predstavi igraju: Ana Vujošević, Dušan Kovačević, Dragan Račić, Emir Ćatović, Gorana Marković, Gojko Burzanović, Jadranka Mamić, Kristina Stevović, Mišo Obradović, Momo Pićurić, Nada Vukčević, Olivera Vuković, Petar Burić, Radmila Božović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Slobo Marunović, Slavko Kalezić, Zoran Vujović i Žaklina Oštir.

“Svaka sredina je specifična, neponovljiva, jedinstvena u svom spletu geografije, istorije, ekonomije... Ljudi drugačije žive, nose različite probleme, na drugi način se sa njima bore. Svaka sredina diše svoju dramu, posebnu i neponovljivu, uslovljenu vremenom i prostorom.

Pozorište je dio sredine koja ga okružuje i u kojoj nastaje... Prepoznati dramu mjesta, razumjeti je, estetizovati i pustiti je da progovori sa pozornice. Praviti predstavu iz SADA I OVDJE”, definiše svoju koncepciju Liješević.

Bonus video: