Novi broj časopisa Ars: Od poezije do ogleda

U teorijskoj cjelini ARS-a, Stefan Aken piše o kultnom Alfredu Hičkoku i njegovom uticaju na savremenu umjetnost
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 15:18h

ARS, časopis za književnost, kulturu i društvena pitanja na 155 strana objavljuje novu poeziju i prozu, oglede, kritike...

Centralno mjesto zauzima odlomak iz novog romana Vladimira Arsenijevića “Teror u lavirintu Geozavoda”.

Časopis otvaraju stranice posvećene crnogorskoj savremenoj kniževnosti.

Zanimljiv je ogled Boni Cimerman “Šta nikada bilo nije, pregled lezbijske feminističke kritike” u prevodu Miloša D. Đurića

Bosiljka Pušić objavljuje novu poeziju, kao i Dragana Tripković, Miraš Martinović i Danilo Lompar, dok su prozom predstavljeni Dragana Kršenković-Brković, Refik Ličina, Ilija Đurović i Sanja Martinović.

Poeziju Emilije Dikinson, jedne od najznačajnijih američkih pjesnikinja preveli su Marko Udovičić i Jasna Levinger. U dijelu u kom se predstavlja strana književnost, objavljene su priče Donalda Bartelmija i Keri Hulm.

U teorijskoj cjelini ARS-a, Stefan Aken piše o kultnom Alfredu Hičkoku i njegovom uticaju na savremenu umjetnost.

Aken piše o raznorodnom nasljeđu koje je reditelj ostavio, a odlomak je iz knjige Hičkok i umjetnost, fatalne koincidencije koju je objavio Centar Pompidu.

Priču Donalda Bartelemija ”Na kraju mehaničkog doba” preveo je Goran Martinović, a Sanja Ćetković je predstavila prevodom priče “Planetoidi” Keri Hulm, novozelandske spisateljice.

Na kraju ARS-a nalaze se književni ogledi poznatih kritičara i pisaca i profesor

Zanimljiv je ogled Boni Cimerman “Šta nikada bilo nije: pregled lezbijske feminističke kritike” u prevodu Miloša D. Đurića.

ARS se nastavlja tekstom „Istorija i roman“, Irvinga Houa.

“Defoova Mol Flander plaši se da se ne udavi u bezdanu Londona, Balzakov Lisjen juri za slavom i bogatstvom, Raskoljnikov kod Dostojevskog ubija, makar djelimično, zbog novca, Džojsov Blum prodaje reklame za novine...

Izuzev Mol ovi zimišljeni likovi dijele i velika htjenja i velike zablude, ali su sputani siromaštvom svoje svakodnevice...počinje analiza velikih likova koje su stvorili veliki spisatelji.

Na kraju ARS-a nalaze se književni ogledi poznatih kritičara i pisaca i profesora... te se mogu pročitati misli Envera Kazaza, Miljenka Jergovića, Rajka Cerovića, Lidije Vukčević, Borislava Jovanovića, Nele Savković-Vukčević, Jakova Sabljića i Nauma Radičeskog.

Bonus video: