SAD: Hirurzi superlijepkom spasili bebin život

Lejkari ističu da je supstanca koju su upotrijebili “u osnovi ista kao i superlijepak koji se kupuje u radnji”
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 12:33h

Prošle nedjelje je tim ljekara zi Kanzasa spasio život tri nedjelje staroj bebi, Ešlin Džilijan, tako što je upotrijebio kap hirurškog superlijepka kako bi zakrpio aneurizmu koja je prokrvarila u mozgu.

Roditelji su malu Ešlin u bolnicu doveli prošle nedjelje, jer je do tada mirna beba počela neprestano da vrišti i da povraća. Nakon što su uradili neophodne testove, ljekari su u sred bebinog mozga otkrili aneurizmu, prenosi CNN.

Kako su takvi slučajevi kada bebe u pitanju rijetki i kako, zapravo, i ne postoje dovoljno mali hirurški instrumenti, a imajući u vidu da za tako mali organizam svaki gubitak krvi može biti fatalan Dr Ebersolom je odlučio da pribjegne izuzetno rijetkom metodu, i da upotrebi hirurški superlepak.

Roditelji spašene bebe

Hirurzima je pošlo za rukom da najmanji kateter koji se koristi kod odraslih kroz jednu od bebinih arterija u nozi sprovedu do njenog mozga, a zatim su kroz kateter uveli mikro-žicu, kojom su do oštećenog krvnog suda dopremili kap superlijepka. Lijepak se osušio u roku od nekoliko sekundi, i na taj način formirao “unutrašnji kalup”, koji je zapečatio aneurizmu.

Ljekari vjeruju da je ovo prvi put da je superlijepak iskorišćen za otklanjanje oštećenja aneurizme kod malog djeteta, i ističu da je supstanca koju su upotrijebili “u osnovi ista kao i superlijepak koji se kupuje u radnji”.

Mala Ešlin, koja je rođena 16. maja, sada ima sve izglede da se poptpuno oporavi, a njeni roditelji su presrećni i neizmjerno zahvalni ljekarima.

Galerija

Bonus video: