Policajcima ukinuta presuda za prebijanje Pejanovića

Viši sud je vratio predmet Osnovnom sudu na ponovno odlučivanja
135 pregleda 14 komentar(a)
Viši sud Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Viši sud Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.06.2013. 14:08h

Viši sud u Podgorici po drugi put je ukinuo osuđujuću presudu trojici policajaca, koji su presudom Osnovnog suda u februaru osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, zbog prebijanja pokojnog Aleksandra Pejanovića u podgoričkoj betonjerci prije četiri godine.

Policajce Ivicu Paunovića, Milana Kljajevića i Milanka Lekovića sredinom februara osudila je sutkinja Larisa Mijušković Stamatović, dok su istom presudom za to nedjelo njihove kolege Dobrivoje Đuričić i Bojan Radunović oslobođeni optužbi.

Viši sud je vratio predmet Osnovnom sudu na ponovno odlučivanja, s tim što se u novom procesu neće suditi oslobođenim Dobrivoju Đuričiću i Bojanu Radunoviću, jer Viši sud nije ukinuo dio presude kojim su pomenuti oslobođeni.

"Po nalaženju ovog suda prvostepena presuda je u osuđujućem dijelu zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st. 1 tač. 8 Zakona o krivičnom postupku Crne Gore (ZKP), na čije postojanje ovaj sud shodno čl.398 st. 1 ZKP-a pazi po službenoj dužnosti, s tim što se na pojedine povrede osnovano ukazuje i izjavljenim pravnim lijekom. Te povrede ogledaju se u tome što je izreka pobijene presude nerazumljiva i protivrječna datim razlozima, te što odluka nema valjanih razloga o odlučnim činjenicima, a dati razlozi su potpuno nejasni", piše u obrazloženju odluke Višeg suda.

Paunović, Kljajević i Leković su bili optuženi za težu tjelesnu povredu putem pomaganja u sticaju sa zlostavljanjem putem pomaganja u prebijanju Pejanovića, nakon protestnog mitinga zbog Vladinog priznanja nezavisnosti Kosova.

Viši sud je ranije, u prethodnom postupku kada su Paunović, Kljajević i Leković osuđeni na tri i pet mjeseci zatvora, vratio predmet na ponovljeno suđenje, jer po tadašnjem njihovom mišljenju u tom postupku nijesu utvrđene sve činjenice.

Zbog prebijanja Pejanovića optuženi su i bivši rukovodilac ekspoziture za poslove dežurstva u podgoričkoj policiji Ratko Rondović i njegov tadašnji pomoćnik Dušan Raičević, kojima se sudi za nesavjestan rad u službi.

Rondović i Raičević su optuženi da su nepreduzimanjem ovlašćenja iz svoje nadležnosti, stvorili uslove i otklonili prepreke da Pejanovića, za sada nepoznati pripadnici Interventne jedinice, više puta prebiju.

Piše da su, nakon prebijanja, njih dvojica odbili da mu obezbijede medicinsku pomoć i izdali naređenja da se u službenoj evidenciji ne unose istiniti podaci o njegovim povredama i zahtjevima.

Bonus video: