Podignuta optužnica protiv šefa kriminalističke policije Budve

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, suspendovaće Stojkovića. To je “Vijestima” indirektno potvrđeno iz njegovog kabineta
208 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 07:04h

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv šefa kriminalističke policije u Budvi Siniše Stojkovića, zbog sumnje da je od tužiteljke Ljiljane Klikovac tražio da obustavi istragu protiv kolege Milenka Miće Rabrenovića.

Stojković je 28. decembra prošle godine uhapšen na poslu, a potom saslušan u zgradi Specijalnog tužilaštva u Podgorici. Iz Vrhovnog državnog tužilaštva tada je saopšteno da je policajac tražio od tužiteljke Klikovac da ne pokreće krivični postupak protiv njegovog kolege Rabrenovića, koji je nešto kasnije optužen da je prijetio novinarki "Vijesti" Oliveri Lakić.

Stojković je u decembru, pred specijalnim tužiocem Đurđinom Ninom Ivanović, tvrdio da nije nezakonito uticao na rad tužioca, već da je samo iskoristio njihovu poslovno-prijateljsku vezu, kako bi se raspitao za slučaj prijetnji novinarki.

Iz tužilaštva su, međutim, tada saopštili da postoji sumnja da je Stojković “tokom posredovanja upozorio tužioca da bi dalje vođenje tog postupka ugrozilo napredovanje Veselina Veljovića na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Vladana Jokovića na mjesto direktora Uprave policije, ukazujući mu da su ova napredovanja navodno dogovorena u političkom vrhu”.

Stojković je u decembru, pred specijalnim tužiocem Đurđinom Ninom Ivanović, tvrdio da nije nezakonito uticao na rad tužioca

Osim toga u saopštenju je navedeno da je Stojković ukazao Klikovac da bi, ukoliko se nastavi ovakva istraga, mogla da dovede do smjena i u vrhu Tužilaštva.

Veljović je nakon hapšenja Stojkovića rekao da će otkriti neke nepoznate detalje o “toj montiranoj aferi”, a Joković je saopštio da sada optuženog ne poznaje.

Veljović do danas nije otkrio o kakvim detaljima se radi.

Stojkoviću se na teret stavlja koruptivno krivično djelo protivzakoniti uticaj: “Ko koristeći svoj službeni ili društveni položaj ili stvarni ili pretpostavljeni uticaj posreduje ili se obaveže da će posredovati da se izvrši službena radnja, koja se ne bi smjela izvršiti ili da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, biće kažnjen od šest mjeseci do pet godina zatvora”, piše u članu 422 Krivičnog zakonika.

Rabrenović je krajem januara optužen da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti novinarke Lakić, njene kćerke M. L. i njene cimerke I. L.

Tužilaštvo je mjesecima vodilo istragu protiv dugogodišnjeg šefa obezbjeđenja bivšeg direktora policije Veljovića, jer se došlo do sumnji da je on 9. februara 2011. godine, sa njemačkog broja, pozvao novinarku Jasminu Muminović, a potom, predstavljajući se kao "Boško", uputio uvrede, psovke i teške prijetnje na račun Lakićeve, njene kćerke i cimerke sa kojom je u to vrijeme živjela tokom studija u inostranstvu.

Narednog dana stigla je nova poruka za novinarku "Vijesti", a Tužilaštvo u optužnom predlogu vjeruje da je Rabrenović sa drugog mobilnog aparata i iste kartice Muminovićevoj poslao SMS poruku, tražeći od nje da prenese "pozdrave Lakićevoj".

Tri dana nakon što je prijećeno novinarki, pronađen je dobrovoljac iz Danilovgrađa Milan Grgurević, za kojeg se kasnije tokom sudskog postupka utvrdilo da nema nikakve veze sa prijetnjama i da se lažno prijavio. Njemu se ponovo sudi zbog lažnog prijavljivanja.

Lakićeva se na meti uznemiravanja, prijetnji ali i fizičkog napada našla nakon što je mjesecima istraživala poslovanje fabrike "Tara" u Mojkovcu.

Godinu nakon tih prijetnji, ona je i fizički napadnuta ispred vrata zgrade u kojoj živi. Zbog tog napada, na devet mjeseci robije osuđen je Zabjelčanin Ivan Bušković ali se u postupku nije našao motiv zbog kojeg je on to uradio.

Konjević će ga suspendovati

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, suspendovaće Stojkovića do okončanja postupka koji je pokrenulo tužilaštvo. To je “Vijestima” juče indirektno potvrđeno iz kabineta Konjevića, odakle su saopštili da će “ministar, kao i u slučaju policajaca iz Berana, postupiti u skladu sa zakonom”.

Konjević je sredinom maja suspendovao sedam policajaca iz Berana, kojima se u Višem sudu u Bijelom Polju sudi za pokušaj ubistva trojice mladića. On je tada, u odgovoru na pitanje poslanika Pozitivne, naveo da je postupio po Zakonu o unutrašnjim poslovima i suspendovao inspektora Vlajka Babovića, Svetislava Barjaktarovića, Grigorija Šćekića, Milana Boričića, Željka Došljaka, Miroslava Rakovića i Danka Jelića.

Oni su donedavno nesmetano obavljali dužnosti iako je protiv njih još prije dvije godine podignuta optužnica zbog toga što su 2007. godine sasuli kišu metaka prema Zoranu Vasoviću, Neđeljku Pekoviću i Zlatiboru Vrhovcu.

Vasović je ubijen krajem 2012. godine. Iako je ovaj slučaj podigao veliku prašinu bivši direktori policije Veselin Veljović i Božidar Vuksanović, kao i Konjevićev prethodnik Ivan Brajović nisu suspendovali, niti pozivali na odgovornost Babovića i njegove kolege. Par dana poslije hapšenja Stojkovića, iz tadašnjeg policije, “Vijestima” je rečeno da je on suspendovan. naknadno, iz UP su rekli da on nikada nije suspendovan.

Galerija

Bonus video: