Advokat Banović: Ili podignite optužnicu, ili ih pustite na slobodu

Nikola i Nebojša Marković, Bojan Pejović i Vidoje Stanišić već devet mjeseci se nalaze u pritvoru, suprotno Zakonu o krivičnom postupku
483 pregleda 21 komentar(a)
Vidoje Stanišić, Foto: Zoran Đurić
Vidoje Stanišić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.06.2013. 20:06h

Advokat Božina Banović saopštio je juče da se optuženi za računarske prevare već devet mjeseci nalaze u pritvoru, suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku.

Banović je branilac Nikole i Nebojše Markovića, Bojana Pejovića i Vidoja Stanišića, optuženih da su sa tuđih računa iz inostranstva “skinuli” više od milion eura.

U zakonu piše da se pritvor ukida, ukoliko za šest mjeseci ne bude podignuta optužnica, a do sada je vijeće Višeg suda dva puta vraćalo optužnicu Tužilaštvu na dopunu istrage, kazao je advokat

Advokat je rekao da je uložio žalbu Apelacionom sudu, zbog odluke vijeća Višeg suda u Podgorici - da produži pritvor četvorici optuženih.

On je u žalbi predložio da Apelacioni ukine rješenje Višeg suda o produženju pritvora.

“Okrivljeni se nalaze već devet mjeseci u pritvoru, suprotno odredbama člana 177. stav 4. ZKP-a. U ovom članu zakona je navedeno da se pritvor ukida, ukoliko za šest mjeseci ne bude podignuta optužnica, a do sada je vijeće Višeg suda dva puta vraćalo optužnicu Tužilaštvu na dopunu istrage”, kazao je Banović.

On je objasnio da je tim rješenjem okrivljenima produžen pritvor po odredbama ZKP-a, u kojima se navodi da postoje izuzetne okolnosti koje ukazuju da bi puštanje na slobodu dovelo do ozbiljne prijetnje očuvanju javnog reda i mira.

Rekao je da se nije upuštao u osnovanost pritvora, već da je, kako tvrdi, u potpunosti došlo do pogrešne primjene člana 177. stav 4. ZKP-a.

“Markovići Nikola i Nebojša, Pejović i Stanišić nalaze se već devet mjeseci u pritvoru suprotno odredbama člana 177. stav 4. ZKP-a. U ovom članu zakona je navedeno da se pritvor ukida ukoliko za šest mjeseci ne bude podignuta optužnica.

Imajući u vidu činjenicu da je vijeće Višeg suda i drugi put vratilo optužnicu Tužilaštvu na dopunu istrage, predlažem da se ukine rješenje o produženju pritvora od 6. juna i obezbijedi njihovo prisustvo u ovom krivično pravnom predmetu sa nekim od propisanih mjera nadzora”, naveo je Banović.

On je podsjetio da je optužnica podignuta 27. februara i upućena Višem sudu u Podgorici, na kontrolu. Viši sud je Tužilaštvu vratio optužnicu da je dopuni u roku od dva mjeseca u dijelu istrage.

Branilac okrivljenih, kao i okrivljeni, nisu upoznati o toku istražnih radnji, pa je Tužilaštvo podnijelo po njegovom mišljenju novu optužnicu Višem sudu.

Vrhovno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv desetočlane kriminalne grupe, za koju smatraju da su hakerskim prevarama sa tuđih računa iz inostranstva “skinuli” 1.186.673 eura.

Optužnica je podignuta protiv organizatora grupe, Beograđanina Miloša Čujovića, koji je označen i kao “mozak” računarske operacije. Osim njih, optuženi su i Saša Klikovac, Dragan Kovačević, Radonja Vulević, Boris Petričević i Slađana Medenica.

“Ovo kriminalno udruženje je od 1. juna do 31. avgusta 2012. godine, djelovalo na području Crne Gore radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Oni su lažnim prikazivanjem računarskih podataka putem instrukcija za plaćanje sa SWIFT kodovima optuženih, uticali na računarski sistem nekih banaka u inostranstvu”, navedeno je u saopštenju VDT-a nakon podizanja prve optužnice.

Bonus video: