TRAJANJE

Kotor: Okrugli sto posvećen Vasku Lipovcu

Govoreći o Lipovcu i njegovom djelu, akademik Maroević je kazao da je Lipovac sretna figura modernog umjetnika
108 pregleda 0 komentar(a)
Vasko Lipovac, Foto: Ivana Komnenić
Vasko Lipovac, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 12.06.2013. 10:13h

Vasko Lipovac je znak kontinuiteta i trajanja i to dugog trajanja koje nas Mediterance s pravom hrabri, hrani i on je je jedan od aduta u tom našem uvjerenju", kazao je hrvatski akademik, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Tonko Maroević na okruglom stolu pod nazivom “Vasko Lipovac i njegovo doba” u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i udruženja “Vasko Lipovac-VAL” iz Splita.

Likovni i književni kritičar, sa Fakulteta za arhitekturu u Ljubljani Tadej Glažar govorio je o Vaskovim skulpturama u javnom prostoru

Govoreći o Lipovcu i njegovom djelu, akademik Maroević je kazao da je Lipovac sretna figura modernog umjetnika, čovjeka koji je shvatio savremenost kao reduktivnost, kao sinteznost i lapidarnost i kao pročišćenost, a s druge strane osoba, kipar, slikar, umjetnik impregniran, produhovljen upravo onim što mu je mogla dati sredina romanike, gotike, tradicije, pomorstva, ljepote prirode, opore s jedne strane i nježne s druge.

"Upravo ta sinteza koju Boka u sebi nudi, a Kotor ponajviše, čini se da je našla u Vasku Lipovcu izvanrednog svog interpretatora, tumača, čovjeka koji je svoje doživljaje djetinjstva znao uobličiti u jedan savremeni izraz koji je figurativan, ali u sebi upravo nosi onu sposobnost pročišćenja i redukcije koji je karakterističan za modernu umjetnost.

Vasko se Kotoru odužio kao niko sa nizom osobito reljefa i to životopisa Blažene Ozane, reljefa kotorskog potresa, Iva Vizina, Bokeljske mornarice. Ta sinteza škole primjenjene umjetnosti kao polazište, a s druge strane emocionalno polazište u jednoj dubokoj mediteranskoj tradiciji stvorilo je neponovljiv spoj", kazao je Maroević.

O djelima Vaska Lipovca u Boki, uz detaljnu analizu govorila je istoričarka umjetnosti iz Kotora Radojka Abramović

Likovni i književni kritičar, sa Fakulteta za arhitekturu u Ljubljani Tadej Glažar govorio je o Vaskovim skulpturama u javnom prostoru i ukazao kako bi ih u Kotoru trebalo više prezentovati.

Mr Jovica Martinović iz Kotora evocirao je uspomene o poznanstvu sa Lipovcem, njihovim studentskim danima provedenim u Zagrebu i druženju u Kotoru.

O djelima Vaska Lipovca u Boki, uz detaljnu analizu govorila je istoričarka umjetnosti iz Kotora Radojka Abramović. Sekretarka sekretarijata za kulturu Opštine Kotor Tijana Čađenović, ukazala je na vezu između Splita i Kotora kroz projekat pod nazivom “Evropska prijestonica kulture za 2020. godinu”, koji kroz taj projekat pokušavaju zaštititi materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a, da spoji kulturni razvoj ova dva grada u partnerstvu sa još 13 hrvatskih gradova i gradom Mostarom.

Ona je podsjetila da je okruglom stolu prethodila izložba “Akademski slikar i skulptor Vasko Lipovac se vraća doma”, koja je bila otvorena 20 dana, a koju je posjetilo blizu deset hiljada domaćih i stranih turista.

Suzdržano građanstvo

Književnik iz Splita Ante Tomić kazao je da je kod Lipovca volio to njegovo suzdržano građanstvo, taj fini svijet njegovih skulptura i njegovih slika.

"Volio sam Vaskov buržujski svijet u kojem se jede iz porculanskih tanjira i sa srebrnim priborom koji se glanca pepelom. Sačuvati normalnost i u nekim strašnim vremenima, sačuvati taj nedjeljni objed i šetnju poslije, to je bila velika Vaskova vrlina.

Vasko je znao da nema ni svetosti ni slave u tim nekim krvavim barjacima. Mir i spokoj kojim zrače njegovi bucmasti likovi, to je ono što nam treba", kazao je Tomić.