Hju Lori o omiljenim knjigama

Glumac, koji je uz to i bluz muzičar, voli trilere, fantastiku, a objašnjava i zbog čega
114 pregleda 0 komentar(a)
Hju Lori, Foto: Fanpop.com
Hju Lori, Foto: Fanpop.com
Ažurirano: 11.06.2013. 10:22h

Britanski glumac Hju Lori koji je planetarnu slavu stekao tumačeći ulogu kontroverznog dr Hausa u istoimenoj seriji, izdvojio je tri knjige koje je pročitao, koje su na njega ostavile poseban utisak. Glumac, koji je uz to i bluz muzičar, voli trilere, fantastiku, a objašnjava i zbog čega.

Špijun koji je došao iz hladnoće, Džona le Karea

"Ne postoji mnogo stvari koje su tako lijepe kao dobro napisani triler. Ovaj roman, možda najrealističniji od svih romana koji se bave tematikom hladnog rata, opisuje putovanje Aleka Lemasa, špijuna kojeg su živog spalili na njegovoj posljednjoj misiji iza željezne zavjese.

Knjiga je napisana matematičkom simetričnošću i preciznošću na kojoj bi mogao pozavidjeti i sam Johan Sebastian Bah koji je, kako je poznato, napravio matematičku analizu muzike.

I dan danas osjećam žmarce kada se sjetim rečenice iz romana: „I odjednom, sa zastrašujućom jasnoćom čovjeka kojeg su tako dugo obmanjivali, Leamas je shvatio užas ovog trika“.

“Čast porodice Vuster”, Pelam Grenvil Vudhaus

"Upravo je ovom knjigom započela moja ljubavna veza s Vudhausom. U posljednjih nekoliko godina čini mi se da su se pametni muškarci i žene više-manje složili oko činjenice da njemu u svijetu fantastične književnosti nema premca.

Teško da će vam pasti na pamet piti mlijeko na javnim mjestima. To sam samo ja toliko čudan

U ovoj priči-bajci bogati, ali ne i prepametni mladić po imenu Berti Vuster i njegov sluga Dživs pokušavaju da nabave posudu za pavlaku u obliku krave za muža Bertieve tete. Zvuči pomalo smiješno, zar ne?

Prije nego započnete sa čitanjem ovog romana, daću vam jedan savjet: za vrijeme čitanja nemojte piti mlijeko na javnim mjestima — postoji realna opasnost da ćete se ugušiti od smijeha.

Ma, šta ja to govorim? Teško da će vam pasti na pamet piti mlijeko na javnim mjestima. To sam samo ja toliko čudan… Dobijem ogromnu želju da pijem mlijeko svaki put kada čitam ovu knjigu".

“Darvinova opasna ideja”, Daniel C. Denet

"U ovom romanu Denet se bavi Darvinovim idejama sa filozofskog i logičkog gledišta, a ne biološkog kako bi se to od Darvina očekivalo. Knjiga govori o tome da ukoliko zaista želimo da znamo koja je naša uloga u ovom svijetu, treba da potražimo odgovore u Darvinovom radu.

Vjerovatno mislite kako možete da shvatite vrijednost Darvinovih istraživanja i njihov uticaj na ljudski život i ljudske misli. I baš tu Denet pokazuje kako se u svojim razmišljanjima nalazite tek na prvom spratu veličanstvenog solitera. Predivno!"

Bonus video: