"Kasandra" na otvaranju festivala Ex ponto

Slovenci s nestrpljenjem očekuju predstavu, najavljujući je riječima “Kasandra, napokon ponovo u Ljubljani”
107 pregleda 1 komentar(a)
KASANDRA, KOTOR ART, Foto: Duško Miljanić
KASANDRA, KOTOR ART, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 11.06.2013. 08:18h

Drama “Kasandra” poznatog crnogorskog dramskog pisca Ljubomira Đurkovića, a u režiji Slobodana Milatovića, otvoriće ovogodišnje izdanje najvažnijeg festivala savremenog teatra u regionu - Ex ponto koji se održava u Ljubljani.

Kasandra će svečano najaviti taj veliki festival već sada u subotu 16. juna u Mladinskom gledališču

Predstavu “Kasandra” je 2009. godine na scenu postavio Milatović, u okviru festivala “Teuta - Novi antički teatar”, a uloge tumače Senka Bulić, Tihana T. Ćulafić, Jovana Stipić, Niko Goršič, Šukrija Žuti Serhatlić, Ljubomir Đurković, Slobodan Milatović, Damir Domitrović, koji potpisuje i produkciju.

Dramaturg je Zagorka Pop-Antoska, kostimograf Blagoj Micevski, muzika je Šuhrije Žutog Serhatlića, video Nemanje Petronje.

Predstava je koprodukcija Ex Ponto festivala, Centra za kulturu Nikola Đurković iz Kotora, TEUTA festivala – novog antičkog tetara, Spskog narodnog pozorišta i iINFANT festivala, Novi Sad / MOT festivala.

Ex ponto je festival koji se održava u septembru i ove godine proslavlja 20 godina postojanja.

Nakon trogodišnjeg razvoja ideje o predstavi iniciranu od jedne gatare, danas je svjetlost pozorišnih reflektora usmjerena na četiri lika na sceni

Kasandra će svečano najaviti taj veliki festival već sada u subotu 16. juna u Mladinskom gledališču.

Slovenci s nestrpljenjem očekuju predstavu, najavljujući je riječima “Kasandra, napokon ponovo u Ljubljani”.

Predstava je do sada otvorila pet evropskih festivala i pobrala brojne nagrade.

"Izvođenje je karakteristično po nevjerovatnoj glumi, a reditelj i autor se smatraju najeminentnijim umjetnicima savremenog teatra!", piše u najavi Ex ponto festivala.

Kasandra je ime antičke proročice, koje autor teksta Đurković, stavlja u jedan novi, savremeni kontekst. Predstava je pupčanom vrpcom povezana za proroštvo. Ona je proizvod jednog proricanja iz 2006. godine, čiji su svjedoci bili autor teksta, reditelj predstave, producent i glumac.

Nakon trogodišnjeg razvoja ideje o predstavi iniciranu od jedne gatare, danas je svjetlost pozorišnih reflektora usmjerena na četiri lika na sceni, koji još jedanput prolaze kroz sopstveni pakao, u nadi da će se pročistiti, da će oprati svoj bol.

Bonus video: