Mlada hrana za novu energiju

Ako želite malo egzotike, izdinstajte boraniju na malo ulja, a onda ubacite šaku prepečenog neslanog kikirikija; začinite soja sosom, biberom, po želji bijelim lukom
1 komentar(a)
supa, hrana, povrće, Foto: Shutterstock
supa, hrana, povrće, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2013. 11:08h

Slučajno ili ne, često ovih dana od domaćica čujem komentar “ne znam šta ću da spremim za ručak”. I samoj mi je nekad teže da smislim nego da spremim. Primijetili ste, naravno, da su bašte, pijace i piljare buknule od povrća i voća.

Nekad ne znam šta bih prije odabrala, jer mi ne treba sve odjednom. Gladne oči, što bi se reklo. Danas želim da predložim proljećni ručak po sistemu - od svega po malo. Mlada hrana za novu energiju!

Po običaju, salata za uvod: paradajz, rendana mlada šargarepa, rotkvice, zelena salata, krastavac, mladi luk. Sve od ovoga ili samo nekoliko elemenata. Što šarenije, to će biti privlačnije oku, a raskošnije vitaminima, mineralima i vlaknima.

Jabukovo sirće ili limun, malo morske soli i maslinovo ulje. “Naparfemišite” salatu listićima nane, iznenadićete se!

Supa? Na malo ulja prodinstajte mladi luk, dodajte rendanu šargarepu i celer. Nalijte vodom, kad provri dodajte cvjetiće karfiola i brokolija i malo kukuruza šećerca. Mladi raštan takođe blista ovih dana.

Tu figuriraju još blitva i spanać kao alternative.

Stižemo do uslovno rečeno glavnog jela. U obroku je svako jelo glavno i ima svoju “specificnu težinu”. Boranija je divna i mlada i ne treba je propustiti. Spremite je sa povrćem - luk, šargarepa, kockice mladog krompira; začinite kako volite.

Ako želite malo egzotike, izdinstajte boraniju na malo ulja, a onda ubacite šaku prepečenog neslanog kikirikija; začinite soja sosom, biberom, po želji bijelim lukom.

Uz ovo poslužite integralni pirinač začinjen karijem.

Desert nemojte da uzimate odmah posle ručka, sačekajte malo. Predlažem jagode koje ćete da umočite u rastopljenu crnu čokoladu. I taman kad se čokolada stegne, biće i vrijeme za desert.

I vrijeme za šetnju, naravno. Ili neki drugi vid rekreacije.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: