Film Danila Marunovića osvojio publiku i žiri UnderhillFesta

"Lud za tobom" je "tužan i veseo, divalj i razigran, nespretan i iskren poput djeteta kome treba okrilje da bi odraslo"
2 komentar(a)
Underhill, Foto: Vijesti
Underhill, Foto: Vijesti
Ažurirano: 08.06.2013. 09:03h

Film "Lud za tobom" crnogorskog reditelja Danila Marunovića, pobjednik je ovogodišnjeg UnderhillFesta u dvije kategorije - žiri ga je nagradio Maslačkom u regionalnoj selekciji, a publika je svojim glasovima pokazala da je on ostavio najveći utisak na gledaoce.

Međunarodni žiri 4. Telekom Underhill Festa u sastavu Željka Sukova, Marike Šelart i Nemanja Bečanović je odlučio da nagrada Maslačak u međunarodnoj selekciji pripadne filmu Mašina pred kojom sve nestaje, rediteljke iz Gruzije Tinatin Gurchiani.

Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj selekciji dobio je film Hari Din Stenton, rediteljke iz Švajcarske Sofi Huber. Specijalno priznanje žirija u regionalnoj selekcije dobio je film Posljednji pirati Crnog mora, autora iz Bugarske Svetoslava Stojanova.

"Mašina pred kojom sve nestaje je je impresionistički portret vremena i mjesta. Film u potpunosti ogoljava ljudske portrete do same njihove srži, čime film postaje globalan i na taj način hrabro prepisuje smisao ljudskog postojanja", obrazložio je žiri svoju odluku.

Žiri je o nagradama odlučivao satima, ali je bio složan u jednoj stvari: Telekom UnderhillFest za četiri godine postojanja uspio je da privuče značajnu pažnju

Lud za tobom je "tužan i veseo, divalj i razigran, nespretan i iskren poput djeteta kome treba okrilje da bi odraslo. Film donosi svježi pogled na dokumentarni svijet", ocijenio je žiri.

Specijalna nagrada filmu Hari Din Stenton obrazložena je činjenicom da je "portret holivudskog glumca koji je glumio u stotinama filmova, ali je samo jednom bio u glavnoj ulozi.

On ne mora govoriti puno jer njegovo lice priča jednu cijelu priču. Mi to vidimo u predivnim krupnim planovima kada on stastveno pjeva tradicionalne folk pjesme koje oslikavaju njegov lični život".

Posljednji pirati Crnog mora je zabavan film sa duhovitim momentima koji prikazuje sićušnu društvenu grupu odmetnika koja se bori protiv visokobudžetnih projekata planiranih na njihovom ostrvu.

Žiri je o nagradama odlučivao satima, ali je bio složan u jednoj stvari: Telekom UnderhillFest za četiri godine postojanja uspio je da privuče značajnu pažnju, kako stručne, tako i lačke javnosti, na jednom mjestu okupi značajna ostvarenja dokumentarnog filma i utiče na crnogorske stvaraoce da, bez obzira na krizu, počnu više da se bave ovim žanrom.

Bonus video: