Dani muzike od 10. do 20. jula u Herceg Novom

U okviru 35 Dana muzike predviđeno je šest koncerata.
83 pregleda 1 komentar(a)
Dani muzike, Foto: Dani muzike
Dani muzike, Foto: Dani muzike
Ažurirano: 10.07.2018. 13:25h

Koncertom „Odjeci” beogradskog akademskog hora Collegium musicum pod dirigentskom palicom i Dragane Jovanović večeras na Kanli kuli počinje festival Dani muzike koji se održava 35 godina.

Koncert je posvećen Darinki Matić Marović koja je dirigovala horom od osnivanja 1971. godine i bila glavni pedagog za članove. Dirigovala je na više od deset hiljada koncerata širom svijeta, pa i u čuvenom Karnegi holu.

U Herceg Novom je deceniju bila članica savjeta međunarodnog takmičenja solo pjevača “Bruna Špiler”. Repertoar hora obuhvata djela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva, a visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla bio inspiracija za mnoge kompozitore da mu posvete svoja djela.

“Na našem festivalu, pozdrav se izgovara jednako srdačno na jezicima svijeta i jezikom muzike koji je svima razumljiv.Tradiciju čuvamo već 35 godina.Ponosni smo na ono što smo do sada uradili, a s nestrpljenjem planiramo nove festivale”, utvrdio je umjetnički direktor Festivala pijanista Boris Kraljević.

On je naglasio doprinos profesora Lazara Seferovića čija je podrška bila dragocjena u trenutku kada je festival obnavljan 2004. godine,” kada je bio potreban vjetar u leđa, nakon višegodišnje pauze.

Kraljević je istakao i da “zahvalnost za generacije talentovanih sjajnih muzičara između ostalih pripada prof. Mileni Lučić, koja je od obnavljanja na čeli Umjetničkog savjeta festival”,

“To povjerenje i podršku pojedinaca i institucija festival je uzvraćao: kvalitetom umjetnika i odabranih programa, ali i uspostaviljanjem novih mostova saradnje i prijateljstva”, kazao je Kraljević.

“Slaveći talenat, rad i posvećenost, vjerujemo da determinišemo sistem vrijednosti, našu budućnost i sudbinu”, poručio je Kraljević.

U okviru 35 Dana muzike predviđeno je šest koncerata. U četvrtak u Dvorani Park nastupiće mladi pijanista iz Crne Gore Andrija Jovović koji će izvesti djela Baha, Betovena i Šopena.

Slijedi Češki kamerni trio: Bledar Zajmi (ALB / CZE ) - violončelo, Miroslav Matějka (CZE) - flauta, Ilirijana Gjoni (MNE / DEU) – klavir koji će u nedjelju u Dvorani Park izvesti djela Griga, Sen-Sansa, Dvoržaka, Vebera, Pijacole.

U ponedjeljak 16 jula na program je concert Virtuosi di Tokyo: Azusa Nakayama - oboa, Satoki Aoyama - oboa, Kaoru Ono - viola, Natsumi Tamai - violina, Shinsuke Hagawa - violončelo, Tomoko Yoshimura - violina (Japan) koji će izvesti dječa Mocarta i Yuna. Oni će nastupiti I 18 jula . Svečano zatvaranje planirano je za 20 juli u Dvorani Park koncertom Virtuosi di Tokyo i Boris Kraljević, klavir (Crna Gora / Singapur) .

Bonus video: