Humor - igranje sa krutim vrijednostima režima

“Psihološki efekat humora je važan. Zato je humor u nekim režimima tako strogo kažnjavan, jer vlast želi da spriječi jačanje opozicije"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2013. 09:56h

Autoritarni vladari ne vole šalu na svoj račun. Ipak, komičari ih ismijavaju. Taj poseban oblik hrabrog otpora komičara i kabaretista širom svijeta, uživa veliko poštovanje.

“Humorista se igra vrijednostima nekog društva. Time stvara određenu napetost od koje nastaje vic”

Nema ih mnogo, ali ih ima - komičara koji su u stanju da izdrže veliki pritisak vlasti. Jedan je posebno postojan. Humor je njegov štit i njegovo oružje. Komičar Carganar iz Burme, danas Mjanmara, morao je da izdrži najteže kazne za vrijeme vojne hunte koja je njegovom zemljom vladala od 1962. do 2010.

Ljudi ga vole zbog njegovih lukavih šala. Trenutno, na njegovu inicijativu se stvara Institut za umjetnost, kulturu i medije sa ciljem da se podstakne rad drugih komičara.

“Carganar”, čije je pravo ime Maung Tura, znači “pinceta”. On je decenijama peckao vicevima kao što je ovaj: “Amerikanac kaže: jedan naš bez jedne noge osvojio je Mont Everest. Englez će na to: jedan naš bez obje ruke nedavno je preplivao Atlantski okean. A Burmanac kaže: To nije ništa. Kod nas već 18 godina vlada čovjek bez mozga!”

Za šale poput ovih Carganar je 2008. dobio zatvorsku kaznu - do 59 godina. I godinama prije toga, bio je hapšen i mučen. Ali on nikada nije prestao da se smije vlastima, svojim zaraznim smijehom.

Čak i u lancima, na putu za zatvor, svojim obožavaocima, koji su se okupili ispred zatvora – pričao je viceve. Uz podršku Amnesti Internešenela, Carganar je 2011. oslobođen. I nastavio je da se šali i buni.

Sirijska vlada je još gora, karikaturista Ali Ferzat je progonjen i mučen

Ali zašto komičari u autoritarnim sistemima moraju tako da pate? Profesor sociologije Anton Zijderveld poznat je po svojoj “sociologiji humora”.

“Humorista se igra vrijednostima nekog društva. Time stvara određenu napetost od koje nastaje vic”, ističe Zijderveld.

Igranje sa krutim vrijednostima režima slično je igranju sa vatrom. Prema Zijderveldu, politički humor ne može da promijeni društvo. Ali: “Psihološki efekat humora je važan. Zato je humor u nekim režimima tako strogo kažnjavan, jer vlast želi da spriječi jačanje opozicije”.

U Egiptu je satiričar Basem Jusuf taj koji narod zabavlja ismijavajući vlasti. Jusuf je parodirao vojno rukovodstvo Hosnija Mubaraka, danas to isto čini i sa Mohamedom Mursijem. I vlast ga povremeno odvodi na ispitivanje, tuži ga. Razlog: Jusuf svojim šalama vrijeđa islam.

Sirijska vlada je još gora: karikaturista Ali Ferzat je progonjen i mučen. Godine 2011. režimski batinaši su mu slomili prste, da se nauči pameti. Optužba je glasila: da je svojim crtežima uvrijedio predsjednika Bašara al-Asada. Ali, džabe sve to. Od kako su mu ruke izliječene, Ferzat crta više nego ikad i živi u egzilu u Kuvajtu.

Bonus video: