Odluka Suda: MUP je imao pravo da koristi i proda ukradeni automobil

Sud je utvrdio da nije dokazano da je MUP nezakonito postupio prilikom registrovanja ukradenog vozila, koje je potraživano putem Interpola
35 komentar(a)
automobil, Foto: Savo Prelević
automobil, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.06.2013. 07:03h

Sudija Osnovnog suda Zoran Šćepanović, odbio je juče tužbeni zahtjev Miroslava Stanišića, koji je teretio Ministarstvo unutrašnjih poslova što su najprije registrovali, pa prodali automobil “pasat”, koji mu je ukraden prije više od deset godina.

Stanišić je tužbenim zahtjevom tražio blizu 30.000 eura.

U obrazloženju odluke, Šćepanović je naveo da nije dokazano da je MUP nezakonito postupio prilikom registrovanja ukradenog vozila, koje je potraživano putem Interpola.

“Rješenjem Osnovnog suda u Rožajama, 'pasat', koji je bio predmet izvršenja krivičnog djela, oduzet je pravosnažnom presudom Milenku Preleviću. MUP je time neosporno postao vlasnik tog vozila i imao sva svojinska ovlašćenja da to vozilo registruje i preda Vrhovnom sudu, koji ga je kasnije prodao privatnom preduzeću Rokšped", piše u obrazloženju presude.

Dodaje se da je Stanišić trebalo da dokaže da je bio vlasnik "pasata" i da nije bilo dovoljno da sudu preda krivičnu prijavu za krađu vozila predatu MUP-u Srbije, što nije smatrano dokazom. Prihvaćen je i prigovor tužene strane da je suđenje zastarjelo, jer je Stanišić tek 11 godina poslije krađe podnio tužbu za naknadu štete.

Sporni automobil, koji je prije godinu izgorio u požaru na Ćemovskom polju, ukraden je u Beogradu i završio u voznom parku MUP-a Crne Gore.

Kasnije su to auto koristili u Vrhovnom sudu Crne Gore, iako je sve vrijeme vozilo bilo pod Interpolovom potragom zbog krađe u Beogradu.

"Rokšped" je potom “pasat” kupio od Vrhovnog suda na javnom nadmetanju i prodao ga Marini Ivanović u decembru 2007. Nakon toga, policija je po potjernici iz Beograda oduzela automobil od Ivanovićeve u junu 2010.

Ivanović je tužila “Rokšped”, policiju i državu tražeći naknadu štete za sporni automobil, ali sudija smatra da u tom slučaju nema odgovornosti države i policije.

Predmet se, po žalbi, nalazi u Višem sudu na odlučivanju. Svake godine automobil je redovno registrovan, kako dok ga je koristila policija, tako i kasnije kada je korišćen u Vrhovnom sudu.

Požar na Ćemovskom polju dogodio se u avgustu 2011. godine, a policija je, po nalogu nadležnog tužioca, izvršila uviđaj i sačinila fotoelaborat, a predmet se još nalazi u fioci Osnovnog tužilaštva, koje vodi istragu.

Niko nije uradio procjenu štete koja je nastala, kada je u vatrenoj stihiji uništeno oko 765 vozila i 142 motocikla, koje je policija privremeno oduzela i čuvala na parkingu Auto-moto saveza.

Bonus video: