SAVJETI STRUČNJAKA

Banana, mlijeko i orasi pomažu ljudima da lakše utonu u san

O mlijeku ne treba mnogo govoriti. Aminokiselina triptofan pomaže u proizvodnji serotonina u tijelu koji djeluje kao transmiter koji prirodno smiruje tijelo i pomaže nam da brže zaspimo
73 pregleda 0 komentar(a)
banane, Foto: Shutterstock
banane, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2019. 00:12h

Većina ljudi voli pojesti užinu nakon večere, ali ljekari upozoravaju da pazite šta konzumirate, jer hrana utiče na kvalitet sna.

Australijski eksper za ishranu Suzi Burel na svom blogu redovno objavljuje savjete kako se hraniti zdravo, smršati i održavati liniju.

"Nema sumnje da hrana pomaže da bolje zaspimo, ali i čini da ne možemo zaspati ili se budimo zbog teške, masne hrane koju smo konzumirali. Zavisno od obroka, možemo se i osjećati letargično i umorno, što nije cilj", kazala je Burel.

Ukoliko ogladnite prije spavanja, slobodno konzumirajte banane, orahe ili lješnike te mlijeko jer će vas oni opustiti i lakše ćete zaspati.

Banana je bogata magnezijumom i kalijumom koji opuštaju mišiće. Prirodni ugljeni hidrati u banani redukuju nivo glukoze u krvi, što pomaže da zaspite 60 minuta nakon što ste je pojeli.

O mlijeku ne treba mnogo govoriti. Aminokiselina triptofan pomaže u proizvodnji serotonina u tijelu koji djeluje kao transmiter koji prirodno smiruje tijelo i pomaže nam da brže zaspimo.

Orasi, lješnici i bademi su bogati ugljenim hidratima i kalcijumom koji pomaže mozgu da proizvede hormon za spavanje melatonin.

S druge strane, ne biste trebali jesti tamnu čokoladu, sladoled i slanu hranu jer će vam ona poremetiti san. Tamna čokolada sadrži previše kofeina, sladoled previše šećera i masnoća, a so u hrani će proizvesti žeđ, prenosi klix.ba.