Objavljena lista 10 najboljih britanskih filmova svih vremena

Dejvid Griten nije rangirao filmove po kvalitetu, već po hronološkom redu, tako da je na prvom mjestu "Listen to Britain" (1942)
212 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 10:49h

Poznati filmski kritičar Dejvid Griten, objavio je listu od 10 najboljih britanskih filmova ikada.

Među 10 najboljih nalaze se apsolutni klasici poput "Lawrence of Arabia", iz 1962. godine, kao i "Kind Hearts and Coronets, iz 1949, prenosi britanski Telegraf.

Zanimljivo je da Dejvid Griten nije rangirao filmove po kvalitetu, već po hronološkom redu, tako da je na prvom mjestu "Listen to Britain" (1942), u kome Griten opisuje Hamfrija Dženingsa, kao mali dragulj, koji je savršeno odigrao britanskog vojnika u 20-minutnom dokumentarcu o ratu.

Scena zi filma "Listen to Britain" (FOTO: warwick.ac.uk)

Za njim sledi "A Matter of Life and Death" (1946), u kome Dejvid Niven, glumi ratnog pilota, sa povredom mozga koji lebdi između života i smrti.

Na trećem mjestu je Brighton Rock (1947), ljubavni film o mladoj konobarici koju ozoglašena banda uzima kao alibi za njihove zločine.

"Brighton Rock" (FOTO:pgabor.com)

Četvrto mjesto zauzima "The red shoes" (1948), sa Moriom Širer, kao mladom plesačicom rastrganom između ljubavi i karijere.

Na petom mjestu je "Kind Hearts and Coronets" (1949), jedna od najboljih komedija ikada sa Alekom Ginisom, čiju bogatu porodicu izbaci na ulicu ozoglašeni ubica i preuzme njihov život.

Šesto mjesto pripalo je "Lawrence of Arabia" (1962), sa Piterom Otulom, kao princom od Arabije koji podstiče ustanak protiv Turaka.

"Lawrence of Arabia" (FOTO:classic-movies.blogspot.com)

"Kes"(1969) zauzeo je sedmo mjesto, film o tinejdžeru koji se bori, da pobjegne iz svoje disfunkcionalne porodice.

"Don't look now" (1973), je prvi uspješan supernaturalni triler u Britaniji sa Donald Satrlendom i Džulijom Kristi, i zauzeo je osmo mjesto.

"Trainspotting" (1996), je film koji je Juanu Megregoru donio svjetsku slavu, a riječ je o grupi mladića, drogi i odrastanju.

MekGregor u Trejnspotingu(FOTO:filmadventthrough.blogspot.com)

Na desetom mjestu našao se "Of Time and the City" (2008), koji govori od odrastanju u poslijeratnom Liverpulu, i borbi za normalnim životom.

Galerija

Bonus video: