"Žestoko" kažnjen policajac koji je kršio propise: Opomenuli ga da ubuduće bolje vozi

Policija se tek naknadno sjetila da njihov službenik pretiče preko pune
52 pregleda 43 komentar(a)
Službeno vozilo, Preticanje preko pune, Foto: Čitalac reporter
Službeno vozilo, Preticanje preko pune, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 05.06.2013. 15:11h

Službeni “ford mondeo”, koji je snimljen 27. aprila kako preko pune linije pretiče dva automobila na putu Bar-Podgorica, pripada specijalnoj tužiteljki za borbu protiv organizovanog kriminala korupcije, terorizma i ratnih zločina Đurđini Ivanović, saznaju “Vijesti”.

Vozaču Ivanovićeve, koji je u tim trenucima bio za volanom, izrečena je samo opomena, saopšteno je iz Uprave policije, iako je po novom Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima za taj prekršaj predviđena kazna od 80 do 300 eura.

Pored novčane kazne koja je predviđena za prekršaj, naknadno se može izreći i kazna zabrane upravljanja motornim vozilima, odnosno oduzimanje vozačke na dva mjeseca.

“Policijskom službeniku je, s obzirom da do sada nije disciplinski kažnjavan, izrečena opomena od strane neposrednog rukovodica. On je takođe upozoren na dalje ponašanje u saobraćaju”, piše u odgovoru policije, koji su “Vijesti” čekale gotovo mjesec dana.

Policija se, kako je ranije pisano, tek naknadno sjetila da njihov službenik pretiče preko pune i to nakon odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova, da vozilo pripada Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

“Forda”, kojim je počinjen prekršaj, nema u Uredbi o službenim vozilima na sajtu www.euprava.me, kao ni u spisku vozila kojima se obavljaju poslovi Uprave policije, a koji se može naći na sajtu tog državnog organa.

Iz policije je saopšteno da se vozilo ne nalazi u bazi podataka zbog svrhe u koju se to vozilo koristi, odnosno, jer se njime vozi štićena ličnost.

Iz policije je na dan počinjenog prekršaja nezvanično rečeno da vozila sa oznakama, koje ima pomenuti “ford” nema u njihovom informacionom sistemu i da ta registracija ne postoji.

Naknadno, nakon odgovora iz MUP-a, “sjetili” su se da je vozilo ipak njihovo i to obrazložili “najvjerovatnije greškom u informacionom sistemu”.

“Vijesti” su ranije objavile da taj sistem nije do kraja pouzdan i da neke istrage zbog toga duže traju.

Na snimku, koji je dostavio čitalac, vidi se kako vozač državnog automobila, uz prekoračenje brzine, pretiče preko pune linije.

U zakonu nije precizirano da snimak koji načine građani može da se tretira kao dokaz saobraćajnog prekršaja.

U članu 298 ZOBS-a piše da je jedino organ državne uprave nadležan za poslove saobraćaja, ovlašćen za snimanje saobraćaja radi dokazivanja da je počinjen saobraćajni prekršaj.

Bonus video: