Izložba Henrija Mura od ponedjeljka na Cetinju

“Cilj ove izložbe je da se predstavi manje poznat, ali jednako briljantan rad Henrija Mura u polju grafike"
75 pregleda 0 komentar(a)
Henri Mur, Foto: Dailymail.co.uk
Henri Mur, Foto: Dailymail.co.uk
Ažurirano: 05.06.2013. 13:56h

Crnogorska likovna publika imaće priliku da prvi put vidi radove jednog od najznačajnijeg vajara XX vijeka – Henrija Mura. Naime izložba ovog autora “Grafike i skulpture“ u organizaciji Britanskog savjeta u Crnoj Gori i Narodnog muzeja Crne Gore biće otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju u ponedjeljak, 17. juna u 20 sati.

Postavku čini 80 grafika i šest skulptura manjih dimenzija grupisanih u osam tematskih cjelina, uključujući i poznate lajtmotive Majka i dijete, Ležeća figura i Organska forma. Istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević objašnjava da su ove grafike dio veće kolekcije Britanskog savjeta koja obuhvata preko 200 grafika, koje je Henri Mur poklonio Savjetu 1984. godine za 50. godišnjicu postojanja, kao gest zahvalnosti za dugogodišnju podršku i saradnju.

“Cilj ove izložbe je da se predstavi manje poznat, ali jednako briljantan rad Henrija Mura u polju grafike. Pored monumentalnih skulptura po kojima je Mur uglavnom poznat, umjetnikov opus obuhvata preko šest hiljada grafika koje se danas nalaze u Peri Grinu, Murovom nekadašnjem studiju, a danas sjedištu Fondacije 'Henri Mur'”, rekla je Nikčević.

Za direktora Narodnog muzeja Crne Gore Pavla Pejovića nema dileme da se radi o događaju koji zaslužuje veliku medijsku pažnju.

“Ovo je ujedno dobra promocija galerije 'Miodrag Dado Đurić' koja će postati mjesto gdje će biti realizovano još važnih projekata. Henri Mur bio umjetnik koji je unio novi likovni elemenat u skulpturu i novi likovni govor koji je bio inspirisan životom primitivnih naroda Afrike što je on svojim darom sintetisao na najbolji mogući način”, kazao je Pejović. On se nada da će naša publika ipak u budućnosti, kada se izdiferenciraju neke prilike u kulturi, biti u prilici da vidi i veću izložbu njegovih djela.

“Njegovo crtačko umijeće je bilo to što ga je preporučilo, a radilo se o čovjeku koji je bio totalno posvećen svom poslu i koji ga je promišljao na najdublji mogući i najiskreniji način i vejrovatno je ta posvećenost i rezultirala tolikim brojem radova koji su ostali iza njega”, kazao je Pejović.

Direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori Vanja Madžgalj najavila je da će izložbu pratiti zanimljiv program pa će tako specijalni gost biti Dejvid Mičinson, najbliži i dugogodišnji Murov saradnik i direktor zbirki grafika i skuplutra Fondacije “Henri Mur” koji se nedavno penzionisao sa te pozicije ali nastavlja da intenzivno promoviše Murovo djelo.

“Imaćemo još jednog gosta iz Velike Britanije. Tu je zanimljiva umjetnica i grafičarka Sara Džilet koja će održati radionicu za studente Fakulteta likovnih umjetnosti, na kojoj će raditi grafike inspirisane Murovim grafikama izloženim u galeriji”, kazala je Madžgalj. Prateći program će takođe obuhvatiti i umjentičke radionice za djecu kao i prikazivanje dokumentarnog filma “Umjetnost Henrija Mura”.

Bonus video: