Operacija mozga može da izliječi ozbiljan OCD

OCD je poremećaj obilježen nametljivim i mislima koje pacijenta tjeraju na učestalo ponavljanje istih radnji
232 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 11:05h

Nova studija pokazuje da se određena operacija mozga pokazala efikasnom u liječenju pacijenata sa ozbiljnim opsesivno-kompulsivnim poremećajem (OCD) koji nisu pokazivali napredak pri ostalim oblicima liječenja, piše Live Science.

U toj studiji skoro je polovina pacijenata pokazala makar mali napredak po pitanju simptoma, a 15 odsto njih se potpuno oporavilo sedam godina nakon operacije.

Pacijenti koji su učestvovalo u ovoj studiji u prosjeku 16 godina imaju OCD simptome, te nisu reagovali na dosadašnja liječenja lijekovima i psihoterapijom.

Ipak, operacija nije sasvim bezopasna. Dvoje od 19 pacijenata imaju trajne komplikacije nakon operacije, uključujući paralizu jedne strane tijela i mentalnu usporenost.

Buduće će studije istražiti koji su pacijenti najbolji kandidati za operaciju, kako bi samo oni sa najvećim potencijalom za napredak bili podvrgnuti zahvatu.

Operacija za OCD

OCD je poremećaj obilježen nametljivim i mislima koje pacijenta tjeraju na učestalo ponavljanje istih radnji. Pacijent te radnje može da obavlja i po nekoliko sati, a neki čak ne mogu da izađu iz kuće. Oko 20 do 30 odsto pacijenata ne reaguje na lijekove i bihevioralne terapije.

Psiho-operacija se provodi od 1930-ih godina, iako je veoma kontroverzna. Rane operacije, recimo lobotomije u 1940-im i 1950-im godinama, imale su ozbiljne nuspojave, poput promjene karaktera pacijenta. Njihova se učestalost smanjila nakon što su lijekovi postali dostupni.

"Psiho-operacija se danas mnogo pažljivije izvodi, te se sprovodi samo na pacijentima za koje su psihijatri i neurolozi utvrdili da su dobri kandidati," rekao je dr Majkl Šulder, upravnik neurohirurgije u bolnici Univerziteta North Shore, koji nije učestvovao u ovoj studiji.

Ova studija, sprovedena na Universitetu Laval u Kvibeku, uključivala je 19 pacijenata na kojima je između 1997. i 2009. izvršen zahvat imenom "bilateralna kapsulotomija".

37 odsto pacijenata u potpunosti je reagovalo na zahvat, a 25 odsto djelimično. Nakon sedam godina, tri pacijenta su potpuno ozdravila, a troje ih ima minimalne simptome

37 odsto pacijenata u potpunosti je reagovalo na zahvat, a 25 odsto djelimično. Nakon sedam godina, tri pacijenta su potpuno ozdravila, a troje ih ima minimalne simptome.

Vjeruje se da pacijenti koji nisu reagovali na operaciju imaju OCD duži niz godina (u prosjeku 20) nego pacijenti koji su pokazali napredak (u prosjeku 12 godina).

Studija nije imala kontrolnu grupu - grupu pacijenata na kojima nije izvršen zahvat - stoga je moguće da je napredak rezultat placebo efekta. Ipak, malo je zabilježenih slučaja spontanog ozdravljenja i placebo efekta kod pacijenata s ozbiljnim OCD-om.

"Psiho-operacija" i "duboka stimulacija mozga"

Drugi način operacije mozga, kojom se liječi OCD, "duboka stimulacija mozga", odobren je 2009. i podrazumijeva umetanje uređaja koji šalje električne impulse u mozak. Za razliku od psiho-operacije, ovo je zahvat koji se može poništiti bez trajnih povreda tkiva.

Pacijenti koji se podvrgnu tom zahvatu mogli bi da iskuse probleme kojima se mora odmah posvetiti, stoga bi trebalo da žive blizu bolnice ili klinike.

Psiho-operacija jeftiniji je zahvat i ne podrazumijeva da se pacijenti u svakom trenutku moraju nalaziti u blizini bolnice, stoga istraživači predviđaju svijetlu budućnost ovom zahvatu.

Bonus video: