U Luku Bar pola robe stiže iz Južne Amerike, ali se slabo provjerava

U 2012. godini u Luci Bar nije bilo registrovanih slučajeva trafikinga ljudi, a zaplijenjeno je samo 54 kg marihuane
68 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 17:59h

U Luku Bar prošle godine stiglo je 11.600 kontejnera od kojih je 50 odsto, direktno ili preko Evrope, stiglo iz Južne Amerike, ali je samo osam procenata ukupnog broja kontejnera bilo provjereno, naveo je u svom Izvještaju ekspert Evropske komisije (EK) Mauricio Varanese nakon petodnevne procjene obavljene u aprilu u oblasti suzbijanja organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Direktor Uprave carina Vladan Joković kazao je “Vijestima” da nemaju informaciju da je negdje otkrivena pošiljka narkotika koja je prethodno prošla kroz Luku Bar.

“Uprava carina sprovodi zakonom predviđenu veoma strogu kontrolu robnih pošiljki koje iz svih krajeva svijeta prolaze kroz Luku Bar, koristeći pri tome smjernice Svjetske carinske organizacije za upravljanje rizikom i, istovremeno, obezbjeđuje brz protok legalne robe i putnika. Procenat skeniranja i detaljnih pregleda kontejnera u Luci Bar je veći od uporednih pokazatelja u drugim evropskim lukama. Nemamo informacije da je negdje otkrivena pošiljka narkotika koja je prethodno prošla kroz Luku Bar”, kazao je Joković.

Varanse u dijelu Izvještaja koji se odnosi na mjere za sprječavanje kriminala u Luci Bar navodi da “ni carina ni Granična policija u Baru nijesu razvile određenu proceduru za sprovođenje tačno utvrđenih mjera u cilju otkrivanja ilegalnih supstanci (npr. droge) ili ilegalnih predmeta i robe, kao i trafikinga ljudima”.

“U 2012. godini u Luci Bar nije bilo registrovanih slučajeva zapljene droge, niti slučajeva trafikinga ljudi i tokom provjere koju je sprovela carina u Baru zaplijenjeno je samo 54 kilograma marihuane”, napisao je Veranese.

“Uprava carina sa pažnjom se upoznala sa Izvještajem i u svojim komentarima na pozitivan način se odredila prema sadržaju sprovedene analize, kao i prema datim preporukama. U Izvještaju je konstatovano da carina sprovodi analizu rizika i da se detaljni pregledi obavljaju uz korišćenje posebne opreme. Uprava carina je, ovih dana, implementirala novi elektronski sistem analize rizika, koji će omogućiti veću efikasnost i ostvarivanje mjerljivih rezultata u spriječavanju svih vrsta krijumčarenja i carinskih prevara”, rekao je Joković.

On je naglasio da Uprava carina efikasno sprovodi aktivnosti na zaštiti bezbjednosti carinskog područja Crne Gore, koje podrazumijevaju detaljne preglede robe i prevoznih sredstava, naknadnu kontrolu, međunarodnu saradnju i razmjenu informacija sa partnerskim službama, upravljanje rizikom, carinske istrage i da u tome svakodnevno postiže značajne rezultate.

“U toku prošle i prva tri mjeseca ove godine, službenici Uprave carina su u 53 slučaja otkrili i spriječili krijumčarenje narkotika u Crnu Goru i tranzit narkotika prema zemljama EU. Na graničnim prelazima Sukobin, Debeli brijeg, Božaj i Šćepan Polje službenici Uprave carina su, u saradnji sa Upravom policije, zaplijenili su 1.359 kg skanka, 15,5 kg heroina i 686 grama kokaina”, istakao je Joković.

U toku prošle i prva tri mjeseca ove godine, službenici Uprave carina su u 53 slučaja otkrili i spriječili krijumčarenje narkotika u Crnu Goru i tranzit narkotika prema zemljama EU

Carina i Granična policija, piše u izvještaju Veranesea, svakako doprinose sprječavanju kriminala u Luci Bar, ali su to svakodnevne i rutinske aktivnosti koje se uglavnom svode na provjeri robe (tereta) i putnika.

“Prijavljeno je da se redovno sprovode analize rizika, 24 sata prije nego što brod uplovi u luku, kako bi se odredili prioriteti i kako bi se, na osnovu određenih indikatora, utvrdilo koji su to kontejneri koje treba provjeriti. Carina može da računa na mobilne skenere, lasere za mjerenje daljine, na uređaje za otkrivanje zračenja, na uređaj za kontrolu gustine tečnosti tečnih i čvrstih supstanci, na opremu koja služi za otkrivanje i eksploziva i narkotika, kao i na broj carinskih službenika obučenih za rukovanje ovom aparaturom. Ni carina ni Granična policija nijesu imale policijsko ovlašćenje da uhapse osumnjičene ili da zaplijene ilegalne supstance ili predmete. Granična policija ima ovlašćenje samo da blokira mjesto zločina. Zbog toga se mora uključiti kriminalistička policija, a u slučaju da ona na lice mjesta ne stigne u roku od šest sati, osumnjičeni moraju biti pušteni”, piše u Izvještaju i preporučuje pružanje policijskih ovlašćenja carini, ograničenih na njihovu nadležnost.

Ekspret EK Mauricio Varanese pravio je procjene stanja o borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori i predhodne dvije godine.

Carinicima dati policijska ovlašćenja

“U Izvještaju se opravdano ukazuje na nedostatak zakonskih ovlašćenja carinskih službenika za postupanje u slučajevima otkrivanja krijumčarenja narkotika, kao i prilikom procesuiranja prekršilaca. Sugeriše se pružanje policijskih ovlašćenja carini, ograničenih na njihovu nadležnost.

Naglašavamo da je Uprava carina prepoznala potrebu za jačanjem svojih ovlašćenja za sprovođenje carinskih istraga, suzbijanje krijumčarenja oružja i narkotika. Zbog toga je Uprava carina, kroz Akcioni Plan za Poglavlje 24 – Sloboda, Pravda i Bezbjednost, inicirala izmjene Zakonika o krivičnom postupku i Zakona o carinskoj službi kojima će carinski službenici dobiti sva neophodna ovlašćenja u skladu sa standardima EU, kao i sa zahtjevima Konvencije o uzajamnoj pomoći i saradnji carinskih službi – Napulj II, čime će i preporuke iz izvještaja Varanesea, koje se odnose na carinu, biti realizovane i to će doprinijeti većoj efektivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala”, kazao direktor Uprave carina Vladan Joković.

On je rekao da su, kroz Akcioni Plan za Poglavlje 24 u oblasti borbe protiv droga, predviđene značajne aktivnosti na jačanju bezbjednosnih mjera u Luci Bar, kao što su formiranje zajedničkih timova Uprave carina i Uprave policije za detaljne preglede kontejnera i otkrivanje narkotika, unapređenje analize rizika za droge...

Vlada će formirati radnu grupu do septembra

Vlada je najavila da će do septembra formirati radnu grupu za izradu analize rizika i procjene potrebnih materijalno tehničkih sredstava u cilju efikasnijeg nadzora Luke Bar. To piše u Nacrtu akcionog plana (AP) za poglavlje 24, koje se tice pravde, slobode i bezbjednosti. U tom tekstu se objašnjava da je, kao jedino mjerilo za otvaranje pregovora sa EU za Poglavlje 24 Pravda, sloboda i bezbjednost, postavljena obaveza Crne Gore da donese Akcioni plan.

"Na osnovu toga. Radna grupa 24 pripremila je prvi Nacrt akcionog plana, kao polaznu osnovu za dalji rad do njegovog konacnog utvrðivanja u formi predloga”, piše u uvodom dijelu Nacrta, koji je objavila Vlada.

Galerija

Bonus video: