Za Trinaestojulsku nagradu 21 kandidat

Godišnja Trinaestojulska nagrada se dodjeljuje građaninu, grupi, ili pravnom licu za djela, ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva
3 komentar(a)
Trinaestojulska nagrada, Foto: Boris Pejović
Trinaestojulska nagrada, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.06.2013. 16:53h

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade održao je prvu sjednicu i usvojio listu od 21 kandidata koji ispunjavaju sve uslove.

Žiri će ove godine razmatrati zasluge 21 kandidata, dok ih je prošle godine na listi bilo 33

Predsjednik žirija, prof. dr Dragan K. Vukčević i članovi prof. dr Predrag Ivanović, prof. dr Dragan Koprivica, Andrej Nikolaidis i prof. dr Milenko Popović, razmatraće kome će dodijeliti ovogodišnju Trinaestojulsku nagradu.

Prema propozicijama, to državno priznanje mogu dobiti najviše tri kandidata godišnje, dok se svake treće godine može dodijeliti jedna nagrada za životno djelo.

Trinaestojulska nagrade za životno djelo je ustanovljena prije 6 godina. Prvu je je dobio Miodrag Dado Đurić, a dvije godine kasnije, odnosno prošle godine, data je Marini Abramović, dok je godišnju dobio reditelj Branko Baletić, odbojkašice “Budućnosti” i A.D “Plantaže”.

Žiri će ove godine razmatrati zasluge 21 kandidata, dok ih je prošle godine na listi bilo 33. Neka od imena se ponavljaju već godinama, ali ima i novih, dok se neki ranije predlagani ove godine ne nalaze na spisku.

Novčani dio godišnje Trinaestojulske nagrade iznosi 200 najnižih cijena rada, odnosno 11.000 eura

Za ovogodišnju nagradu su nominovani Aleksa Asanović, violončelista; Radivoje Asanović, vinogradar i vinar; Gojko Čelebić, književnik i teoretičar književnosti; Dušan Đurišić, književnik; Varja Đukić, glumica; Dušan Govedarica, književnik; Ismet Hadžić, akademski slikar; Zoran M. Ilinčić, inovator; Dragiša Jovović, književnik; Isak Kalpačina, književnik; Slobodan Kovačević, pjesnik, slikar i kantautor; Gojko Kastratović, režiser; Radule Knežević, politikolog; Ilija Lakušić, književnik; Miraš Martinović, književnik; Božidar Ilijin Miličić, književni kritičar; Milorad Nikčević, književni kritičar; Branimirka Popović Šćepanović, vokalna solistkinja; Vladimir Perović, režiser; Risto Radmilović, akademski vajar i Slobodan Vuković, novinar i publicista.

Među kandidatima za dodjelu godišnje Trinaestojulske nagrade su ponovo Slobodan Kovačević, Aleksa Asanović, Isak Kalpačina, Ilija Lakušić, Miraš Martinović, Dušan Đurišić, Gojko Čelebić, Slobodan Vuković, Risto Radmilović, Vladimir Perović...

Za razliku od prošle, ove godine nije imenovano nijedno “pravno lice”, ljekar. Najviše je književnika i književnih kritičara, a van umjetnosti su samo Asanović i Ilinčić kao vinar, odnosno inovator.

Godišnja Trinaestojulska nagrada se dodjeljuje građaninu, grupi, ili pravnom licu za djela, ili ostvarenja u svim oblastima rada i stvaralaštva u prethodne dvije godine, koja su od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

Novčani dio godišnje Trinaestojulske nagrade iznosi 200 najnižih cijena rada, odnosno 11.000 eura.

Žiri će do kraja juna donijeti odluku o nagradi, saoštilo je Ministarstvo kulture. Nagrada se dodjeljuje za stvaralaštvo u raznim oblastima, a biće uručena uoči 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Bonus video: