Premijera predstave "Žene koje čiste" u režiji Selme Spahić

“Žene koje čiste” je peta, posljednja premijera u pozorišnoj sezoni 2012/2013. CNP-a
165 pregleda 0 komentar(a)
Žene koje čiste, Selma Spahić, CNP, Foto: Vijesti
Žene koje čiste, Selma Spahić, CNP, Foto: Vijesti
Ažurirano: 03.06.2013. 16:38h

Predstava “Žene koje čiste”, koju je po drami “Sluškinje” kontroverznog francuskog pisca Žan Ženea režirala Selma Spahić iz Sarajeva, biće premijerno izvedena u srijedu u 20 sati na sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta.

Dramaturgiju potpisuje Stela Mišković, kompozitor je Draško Adžić, autor scenografije i kostima Natalija Vujošević, asistentkinja režije Ivana Ćetković, a izvršni producenti Ivana Čejović i Marko Gošović.

U predstavi igraju Nada Vukčević, Kristina Stevović i Radmila Božović. Predstava “Žene koje čiste” je peta, posljednja premijera u pozorišnoj sezoni 2012/2013. CNP-a, a više riječi o njoj bilo je na konferenciji za novinare.

Selma Spahić ostvarila je zapaženu karijeru sa predstavama “Buđenje proljeća”, “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, “Pobjeda”, “Utjecaj gama zraka na sablasne nevene”, a predstava “Žene koje čiste” je njena prva režija u Crnoj Gori. Na predstavi je radila dva mjeseca i to vrijeme je opisala kao izuzetno iskustvo.

"Udijelimo osmijeh, ne poklonimo ga”, kazala je Selma Spahić o novom projektu CNP-a

“Predrasude, nevidljivost, istost. Tri zamke savremenog društva od kojih samo o predrasudama razmišljamo, samo njih osvješćujemo (ukoliko nam je do toga stalo) da ih razbijemo.

Razgovor o ljudima koji su maliciozni, pretenciozni, o ljudima sa suštinski neprijateljskim stavom prema okolini, uprostio bi ovaj problem kome se ionako nedovoljno posvećujemo...

U okolnostima svakidašnjice, do tih granica smo zarobljeni u borbi za egzistenciju, da jednostavno zaboravljamo osnove, zaboravljamo da obratimo pažnju na čovjeka do sebe. Onoga koji nam donosi kafu, onoga koji nam prodaje novine, djevojku koja nam ponudi košulju ili ženu koja čisti za nama. Podrazumijevamo.

Udijelimo osmijeh, ne poklonimo ga”, kazala je Selma Spahić o novom projektu CNP-a, ističući da čitajući Žan Ženea u savremenom kontekstu, jasno je da je mehanizam dominacije danas zakamufliran u dobre namjere i blagonaklonost.

Mehanizam dominacije

Stela Mišković koja potpisuje dramaturgiju kazala je da je rad na komadu počeo procesom istraživanja mehanizama dominacije kako bi otkrili njegovo funkcionisanje u današnjici.

Stela Mišković je, kako navodi Stevović, uspjela da zadrži prvobitnu zamisao ne mijenjajući ni jednu rečeničnu konstrukciju Ženea

“Krenuli smo od sebe. Istraživali smo razne odnose, naše odnose prema drugim ljudima. Surovo smo to uradili, tako da smo često dolazili do spoznaja o nama samima koje nisu bile baš prijatne. Shvatili smo koliko je potreba za dominacijom jaka i nekontrolisana”, kazala je Mišković.

Glumica Kristina Stevović istakla je da je Žene pišući ovaj komad ukazao na značajan incident u teatru i dramskom pisanju.

"Bilo nam je interesantno da saznamo ko su te žene danas, šta one ubijaju u sebi i u drugima, protiv čega se bore i za šta dižu glas", kazala je Stevović.

Stela Mišković je, kako navodi Stevović, uspjela da zadrži prvobitnu zamisao ne mijenjajući ni jednu rečeničnu konstrukciju Ženea, a ona je vrlo teška za igru jer nosi duh vremena u kojem je pisana.

Bonus video: