IGRE MALIH ZEMALJA

Sa 12 sportista 11 medalja

"Na takmičenju je učestvovalo 800 sportista, a naših 12 osvojilo je 11 medalja", dočekala je našu ekspediciju potpredsjednica COK-a Zorica Kovačević
0 komentar(a)
Luxemburg_1, Foto: Z. ĐURIĆ
Luxemburg_1, Foto: Z. ĐURIĆ
Ažurirano: 03.06.2013. 09:38h

Crnogorski sport je na XV Igrama malih zemalja u Luksemburgu predstavljalo 12 sportista, koji su u konkurenciji devet država osvojili 11 medalja. Letom preko Frankfurta crnogorska ekspedicija doputovala je juče iz Luksemburga, a na podgoričkom aerodromu vladala je praznična atmosfera.

Pod vođstvom Crnogorskog olimpijskog komiteta naši sportisti su se vratili da devet zlatnih i dvije bronzane medalje. Naši su se reprezentativci takmičili u pet sportova.

"Želim da pozdravim i čestitam našim sportistima na velikom uspjehu koji su ostvarili za COK i Crnu Goru. Na takmičenju je učestvovalo 800 sportista, a naših 12 osvojilo je 11 medalja", dočekala je našu ekspediciju potpredsjednica COK -a Zorica Kovačević.

Na XV Igrama Crna Gora je imala po troje džudista i atletičara, koji su bili maksimalni - osam zlatnih medalja. Džudisti Srđan Mrvaljević, Nikola Gušić i Tanja Božović su razbili konkurenciju, a trijumfovala je skakačica uvis Marija Vuković, dok su Slađana Perunović i Danijel Furtula osvojili po dvije zlatne medalje.

Perunović na 5.000, i 10.000 metara sa vremenom nacionalnog rekorda, dok je Furtula bio najbolji u disku i kugli sa novim rekordom Crne Gore (Furtula je u međuvremenu popravio taj rezultat u Zagrebu).

Deveto zlato osvojio je stonoteniser Irfan Čekić, koji je u dublu sa Viktorom Rogićem bio bronzani, a treći je bio i u ekipnom nastupu.

Na svojem prvom učešću na Igrama malih zemalja, prije dvije godine u Lihtenštajnu, Crna Gora je nastupila sa 19 takmičara i osvojila je osam medalja.

Perunović je tada sa dvije zlatne medalje, koje je odbranila u Luksemburgu, bila naš najuspješniji takmičar i nosila je crnogorsku zastavu na ceremenoiji zatvaranja XV Igara.

"Sa zlatom i dvije bronzane medalje sam izuzetno zadovoljan, mada uz malo sreće i ostale medalje su mogle biti sjajnije. Ipak sam prezadovoljan, pošto sam prije dvije godine osvojio srebro. Čestitam i kolegama iz crnogorske ekipe u Luksemburgu na sjajnim rezultatima", kazao je mladi stonoteniser, Čekić, na konferenciji za novinare u zgradi Aerodroma Crne Gore.

Svi osvajači medalja su na konferecniji za novinare naglasili da je dobrom rezultatu u Luksemburgu doprinijela sjajna atmosfera i međusobna podrška i bodrenje u crnogorskoj ekspediciji, koju je predvodio generalni sekretar COK-a Predrag Marsenić.

COK ignorisao medije

Predstavnici medija su, za razliku od sportista, bili nezadovoljni odnosom COK-a prema njihovim medijskim kućama.

Razlog tome je podatak da je izostala najava takmičenja od strane najveće sportske organizacije u zemlji, te činjenica da je u vremenu trajanja XV Igara, od 27. maja do 1. juna, od strane COK-a proslijeđen tek jedan mejl sa pozivom na pomenutu konferenciju za novinare.

"Zaista ne znam zašto je to bilo tako. Imali smo razgovore sa savezima oko odabira ekipe. Fokusirali smo se na kvalitet, a ne kvantitet, jer je recimo Luksemburg imao 170 sportista na takmičenju. Mi smo se i zbog okolnosti u društvu odlučili da bude manji broj sportista, a informacije ste svakako imali", kazao je Marsenić.

Razloge možda treba tražiti i u prethodnom obraćanju našeg najboljeg džudiste, Mrvaljevića.

"Koleginicama i kolegama čestitam na predstavljanjju Crne Gore na dostojanstven način. Ovo je za mene takmičenje skromnijeg nivoa, ali i dobra usputna stanica u pripremi za Svjetsko prvenstvo u Rio de Žaneiru", rekao je Mrvaljević.

Sva je, dakle, prilika da su naviknuti na sjajne rezultate naših sportista na najvećim takmičenjima, i u COK-u doživjeli Igre kao takmičenje “skromnijeg” nivoa.

Ipak su, na kraju, prihvatili primjedbu da o ekipi različitih sportova koju vodi COK, ta organizacija treba da dostavlja zbirne podatke, a ne da to pojedinačnoo rade službe različitih saveza čiji su sportisti nastupali na Igrama.

"Sva naša dokumenta i verifikovane odluke su javne, a ubuduće ćemo se potruditi da ne bude ovakvog propusta", obećala je Kovačević.