Litvanka poginula tokom splavarenja Tarom

Nesreća se dogodila na 15-ak kilometara uzvodno od Šćepan Polja, na liniji razgraničenja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine
162 pregleda 16 komentar(a)
Tara, Foto: Summitpost.org
Tara, Foto: Summitpost.org
Ažurirano: 02.06.2013. 16:21h

Litvanka Velga Pavlovič (53) poginula je danas oko 15 časova tokom splavarenja Tarom kada se čamac na kojem je bila sa grupom sunarodnika prevrnuo u jednom od bukova rijeke.

Nesreća se dogodila na 15-ak kilometara od Šćepan Polja, na liniji razgraničenja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, gdje je i najopasnija dionica za raftere.

"Vijesti" saznaju da je do nesreće došlo kada se splav, na kojem je bilo desetak litvanskih državljana, prevrnuo u brzacima Tare. Tokom prevrtanja Pavlovič je ispala i stradala, dok su ostali nešto kasnije zatražili pomoć policije iz Plužina.

Akcija spašavanja trajala je oko dva sata kada su spasioci i skiperi iz kampa Grab u dijelu tog toka Tare izvukli iz rijeke ili sa obale avanturiste iz Litvanije.

Oni su smješteni u obližnji kamp Grab 2, dok bosanska policija radi uviđaj na mjestu gdje se dogodila nesreća jer desni dio obale Tare u dijelu tog toka, pripada toj zemlji.

Prvi podaci ukazuju da ovi turisti nijesu poštovali propise, već su na svoju ruku svojim čamcima i bez obučenog skipera pokušali da se spuste niz nabujalu rijeku.

Rafteri ne pamte da je vodostaj Tare u ovo doba godine bio toliko visok, zbog čega ovih dana nijesu ni organizovali turističko-komercijalne ture.

Bonus video: