Fejzić: Upropašten sam, plašim se goreg

„Skinuli su me i nečim pekli po cijelom tijelu. Užasno je boljelo, pola su mi života skratili“, priča Fejzić
82 pregleda 77 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2013. 11:47h

Muharem Fejzić (32) koji je, navodno, kidnapovan u Rožajama u četvrtak veče oko 21 sat, pa je, nakon što su ga kidnaperi pustili neko vrijeme proveo u pritvoru na Kosovu, predat je rožajskoj policiji u subotu, oko dva sata poslije ponoći.

Fejzić je progovorio o prekograničnom švercu cigareta u rodno mjesto se vratio sa povredama u predjelu leđa, grudi i ekstremiteta. Misteriju cijelog događaja mogla bi da razriješi istraga koju će voditi Više državno tužilaštvo.

Rožajskoj policiji je prije tri dana prijavljeno da se u tunelu na nekoliko kilometara od sela Besnik nalazi upaljen „golf 2“ na kojem su vrata vozača bila otvorena. Po dolasku na lice mjesta policajci su u vozilu pronašli Fejzićeva dokumenta i još neke stvari koje su predmet istrage. Za Muharemom su tragali cijelu noć, a o njegovom nestanku su obavijestili sve kolege iz država koje se graniče sa Crnom Gorom. U međuvremenu su pretraživali cijeli teren i od više osoba prikupljali operativne podatke, dok im oko devet sati ujutru kosovske kolege nijesu javile da se Fejzić nalazi kod njih.

„Bio sam u gradu da podignem neke pare. Htio sam i da jedem, ali sam samo uzeo burek i jogurt i krenuo ka kući u namjeri da usput jedem. Međutim, do kuće te noći nijesam stigao... U tunelu mi je put prepriječio crni džip, bez tablica, iz kojeg su izašle dvije maskirane osobe. U istom trenutku su sa suprotne strane došle četiri osobe sa automatskim puškama. Bio sam preplašen. Ne znam ko mi je od njih stavio kapu na glavu, ali u prvo vrijeme niko ništa nije govorio“, tvrdi Muharem.

Prema njegovim riječima, otmičari su ga u džipu vozili oko sat.

„U međuvremenu su pokušali da mi na ruke stave nešto nalik žici, ne znam šta, ali sam to pokidao. Onda su mi i ruke i noge povezali selotejp trakom. U jednom trenutku su me izveli iz kola i pješke uz brdo vodili oko deset minuta. Ponovo su me uveli u neka kola. Nijesam ništa vidio jer sam imao kapu preko očiju. Vozili smo se još 20 minuta“, kazao je Fejzić.

Potom su ga, kako tvrdi, ponovo izveli iz kola odakle su naniže pješačili oko tri minuta. Uveli su ga, kako kaže, u automobil i vozili oko sat i po.

„Parkirali smo se, pretpostavljam, u nekoj garaži, čuo sam zatvaranje nekih teških vrata. Ponovo su me izveli i rekli „tako mi bog, došlo je vrijeme da te vidi gazda“. Doveli su me pred nekog čovjeka, skinuli kapu ili džak koji mi je bio na glavi. Prvo sam uočio neka metalna vrata, a potom i čovjeka koji je imao crnu masku preko lica. Niko više ništa nije govorio“, kazao je Fejzić.

Tada je, kako tvrdi počelo njegovo mučenje.

„Skinuli su me i nečim pekli po cijelom tijelu. Užasno je boljelo, pola su mi života skratili“, rekao je Fejzić i dodao da ne zna koliko je tortura trajala.

On kaže da su ga izveli iz tog objekta, pa su pješačili još nekih 10 - 15 minuta.

„Onda su mi skinuli džak koji sam imao preko glave, čarape, lijevu patiku, pantalone, jaknu. Glava mi je u tom trenutku bila okrenuta ka zemlji. Čuo sam kada je jedna od tih osoba repetirala pištolj i drugu koja je govorila „jo, jo“ (ne, ne – na albanskom). Čekao sam, već sam brojao posljednje sekunde i vjerovao da sam završio sa životom. Onda su otišli. Ne znam zašto me nisu ubili“, ispričao je Fejzić.

"Čuo sam kada je jedna od tih osoba repetirala pištolj i drugu koja je govorila „jo, jo“ (ne, ne – na albanskom). Čekao sam, već sam brojao posljednje sekunde i vjerovao da sam završio sa životom"

Neko vrijeme je ležao na zemlji, priča Rožajac, a onda je krenuo.

„Išao sam koliko me noge nose. Kroz šumu, livadu, mrak... Kada sam došao do prve kuće, stanari su odatle pozvali policiju. Zadržali su me, ispitivali, vodili kod ljekara, na kraju predali crnogorskim kolegama“, rekao je Fejzić.

Muharema je kosovska policija dovezla do crnogorskog prelaza u subotu veče oko dva sata. U rožajskoj policijskoj stanici je na okolnosti događaja ispitavan do sedam sati ujutru.

„I oni su me vodili kod ljekara koji je konstatovao teške povrede. Upropašten sam, mučen, isprebijan. Plašim se goreg. Strahujem za svoj i život porodice. Apelujem na državu da me zaštiti“, rekao je Fejzić.

Muharem je nakon davanja izjave sa članovima porodice i u pratnji policije otišao do katuna u kojem su ga juče posjećivali brojni rođaci i sugrađani.

Rane i ožiljke Fejzić je zadobio po tijelu, ne po glavi i licu. Do katuna Fejzića koji se nalaze na planini blizu sela Besnik juče nije bilo moguće doći zbog lošeg puta i njihovog odbijanja i odlaganja posjete „zbog prevelike gužve“.

Sa mejl adrese Muharemovog brata Mirsada „Vijestima“ su juče poslije 13 sati stigle tri fotografije koje svjedoče o Fejzićevim fizičkim povredama, a uz koje je bilo i pismo upućeno državnim organima.

Mirsad Miko Fejzić tvrdi da on to nije poslao jer se u tom trnutku nalazio na katunu gdje nije imao pristup internetu.

Lovac tvrdio da mu se stalno prijeti

Muharem Fejzić je u aprilu ove godine progovorio o švercu cigareta na granici prema Kosovu i Metohiji, a nešto kasnije je Tužilaštvu javno ponudio dokaze za to. Više puta policiji je prijavljivao da je dobijao poruke u kojima se njemu i njegovoj porodici prijeti smrću „ukoliko nastavi da prati šverc“.

Na konferenciji za novinare sa poslanikom DF-a Nebojšom Medojevićem on je pozvao policiju da ga zaštiti tvrdeći da mu je život ugrožen, jer je svjedok prekograničnog šverca. Medojević se obraćao ambasadorima ali i delegaciji EU tvrdeći da se Fejziću stalno prijeti od osoba koje su, kako tvrdi, pripadnici organizacije krijumčara cigareta. Fejzić je, prema svom kazivanju pred novinarima, ispričao da se prošle godine, sasvim slučajno dok je bio u lovu u šumama u selu Balotići, našao na ruti koju krijumčari koriste za prebacivanje cigareta.

„Fejziću prijete ne samo krijumčari, već i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Enver Murić, koji ga je dva puta pozivao na neformalni razgovor u prostorije ANB-a u Rožajama. Na te razgovore je pozivan bez advokata, a o tome nema službene zabiljške. Tamo je pozivan isključivo radi prijetnji da ne objavljuje svoja saznanja o švercu cigareta“, tvrdio je Medojević u pismima, kojima se obraćao na nekoliko adresa. Fejzić je za prijetnje optužio i braću Meha i Bajrama Mujovića, koji su ga više puta presrijetali u Rožajama, ali i optuživali “da radi za policiju i da prikuplja operativne podatke o švercu”.

Policija će obilaziti kuću i katun Fejzića

Crnogorska policija radi na rasvjetljavanju slučaja Fejzić, a inspektori u dogovoru sa Tužilaštvom će obilaziti kuću te porodice u selu Balotići, ali i na katunu. “Službenici Uprave policije, u konsultaciji sa nadležnim tužiocem i u saradnji sa kosovskom policijom, preduzimaju intenzivne mjere i radnje na potpunom rasvjetljavanju događaja”, piše u saopštenju UP.

Policija je u noći između petka i subote, oko dva sata iza ponoći, preuzela Muharema Fejzića, nakon čega je ponovo odveden na pregled u Dom zdravlja u Rožajama jer je prije toga pregledan i na Kosovu.

“Dežurni ljekar u Domu zdravlja se nakon pregleda izjasnio da je zadobio površinske opekotine, ali nije mogao da se izjasni o uzroku nastanka tih povreda”, navodi policija.

Crnogorska policija u petak je saopštila da su od policije sa Kosova obaviješteni da je Fejzić “dobrog zdravstvenog stanja i da kosovska policija preduzima mjere i radnje na rasvjetljavanju događaja”.

Crnogorska policija u petak je saopštila da su od policije sa Kosova obaviješteni da je Fejzić “dobrog zdravstvenog stanja"

U tom saopštenju se nigdje nijesu pominjale Fejzićeve povrede. Inspektori rožajske policije su nakon pregleda ljekara od njega uzeli izjavu. Policija je navela da je on ispričao da je “povrede zadobio na Kosovu”.

“Nakon uzimanja izjave, odvezen je kući u pratnji policije. Policijski službenici su obišli njega i porodicu, a službenici Ispostave Rožaje će biti u stalnom kontaktu sa njim i u kontinuitetu će obilaziti kuću u kojoj se nalazi”, piše u saopštenju policije.

Medojević: Rožaje zna ko organizuje šverc

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević oštro je osudio “ćutanje nadležnih državnih organa” u slučaju Fejzić.

“Čitavo Rožaje zna vrlo dobro da se šverc organzuje uz podršku moćnika iz DPS i korumpiranih funkcionera policije , posebno pogranične i ANB...”

Medojević je rekao da se ranije obraćao pismenim putem Ambasadoru EU i SAD , sa molbom da svojim autoritetom skrenu pažnju nadležnim državnim institucijama da hitnom rekacijom razbiju “švercersku mafiju”. “Još jednom upozoravam na opasan kriminalno-švercerski punkt u samoj policiji, i pograničnoj policiji i ANB u Beranama”, rekao je Medojević

Galerija

Bonus video: