Tivat: Otvorena izložba tradicionalne aboridžanske umjetnosti

Izložbu su organizovali ambasada Australije u Beogradu koja „pokriva“ i Crnu Goru, te kompanija Porto Montenegro
97 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2013. 09:04h

"Aboridžanska kultura stara je nekoliko desetina hiljada godina, ali je popularnost njihove umjetnosti počela da se širi tek u posljednjih 30-tak godina kada su se aboridžanski umjetnici otvorili prema javnosti ne samo u Australiji, već i širom svijeta. Umjetnost ovih prvih stanovnika autralijskog kontinenta je jedinstvena – ona predstavlja kulturu i stare predjele Australije, ali i njihove boje, živost i razigranost koje su karaktersitične i prijemčive oku modernog posmatrača", kazala je australijska ambasadorka u Crnoj Gori Helena Stadert, otvarajući sinoć u Zbirci pomorskog nasljeđa nautičkog centra Porto Montenegro u Tivtu, izložbu drevne aboridžanske umjetnosti pod nazivom „Bogastvo duha“.

Premijerno na ovim prostorima, prikazan je dio stvaralaštva desetak umjetnika iz do nedavno, izolovanog aboridžanskog plemena Anangu-slike karakterističkog kolorita i motiva koji simbolizuju zemlju, sunce i prirodu, ali i čuveno aboridžansko oružje za lov – bumeranzi, takodje oslikani sličnim motivima.

"Pripadnici tog plemena živjeli su do nedavno u relativnoj izolaciji, ali su podržali našu odluku da dio njihove umjetosti kao austraijske baštine, prikažemo ovdje u Crnoj Gori, na čemu sam im ja veoma zahvalna. Mislim da gledajući ova djela, svi možete osjetiti dio snage aboridžanske kulture i duhovnosti", kazala je ambasadorka Stadert.

Izložbu koja je potpuna novina za Crnu Goru i ovaj dio Evrope uopšte, organizovali su ambasada Australije u Beogradu koja "pokriva" i Crnu Goru, te kompanija Porto Montenegro na čijem je čelu jedan Australijanac, izvršni direktor Oliver Korlet.

"Velika je čast i privilegija što ovdje imamo izložbu koja predstavlja dio kulturne baštine moje države i što smo u situaciji da u Porto Montenegru, koji je svojevrsna tačka otvaranja Crne Gore prema svijetu, kroz ovu i slične izložbe koje smo organizovali i koje ćemo tek prirediti, svijet dolazi i u Crnu Goru", istakao je Korlet.

Otvaranju izložbe tradicionalne aboridžanske umjetnosti „Bogatstvo duha“ sinoć u Tivtu, prisustvovali su brojni visoki domaći i strani gosti, medju kojima i šef delegacije EU u Crnoj Gori,ambasador Mitja Drobnič, a sve njih, ambasadorka Stadert i Oliver Korlet, počastili su za ovu priliku,posebno uvezenim australijskim vinima.

Galerija

Bonus video: