Srednjoškolci oslobodili ideje i simbole Mediterana

Učenike su birali profesori vizuelne umjetnosti u školama, a kroz radionicu ih je vodila umjetnica Ana Miljkovac
96 pregleda 0 komentar(a)
Inspiracija Mediteran, Foto: Radoje Jovanović
Inspiracija Mediteran, Foto: Radoje Jovanović
Ažurirano: 31.05.2013. 17:04h

Učenici srednjih škola u Podgorici i Danilovgradu završili su sa trodnevnim likovnim radionicama na kojima su inspirisani Mediteranom otkrivali svoje talente i mogućnosti.

Učenike su birali profesori vizuelne umjetnosti u školama, a kroz radionicu ih je vodila umjetnica Ana Miljkovac.

Inspiracija Mediteran je projekat koji Ministarstvo kulture u saradnji sa Ministarstvom prosvjete realizuju u okviru programa euromediteranske Fondacije "Ana Lind".

U Perjaničkom domu na Kruševcu učenici su završavali svoje radove i spremali ih za postavku, koju su zbog vremena morali da ostave uda a je bila predviđena Anđela Sekulić, Jovana Šofranac, Nikotina Bošković (SSS "Spasoje Raspopović" Podgorica), Anđela Ćetković, Danilo Šoć, Ivana Šestović, Jelena Jeftović, (Srednja stručna škola "Ivan Uskoković"), Aleksa Dopuđa, Kristina Dedić, Iva Đurović, Maša Velimirović, Maša Čelebić, Marta Garčević (Gimnazija Podgorica) i Ivana Kadić, Šonja Savović, Vojislav Dragović, Novak Radović (JU Gimnazija "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada) su učenici koji su prethodna tri dana pravili "hvatače vjetra" origami, makete mediteranskih kuća, kočije, biljke, brodove i sve ono što ih je asociralo na Mediteran.

Kreativnost mladih

"Radionice su već održane u Bijelom Polju i na Cetinju, a pokrenute su kako bi se podstakla kreativnost mladih generacija i njihov slobodan, inovativan pristup umjetničkom procesu prepoznavanja Mediterana kao jedinstvenog kulturnog prostora", rekao je "Vijestima" Boris Abramović, savjetnik za likovnu umjetnost u Ministarstvu kulture.

Mentorka Miljkovac je rekla da su srednjoškolci bili veoma zainteresovani i da su čak ostajali duže od predviđenih termina

Koristeći različite umjetničke forme i nekonvencionalne likovne discipline mladi su u okviru istog projekta zajednički istraživali sopstvene mediteranske imaginacije i mogućnosti identifikacije sa tim identitetom.

Učenica podgoričke Gimnazije Iva Đurović je viziju Mediterana predstavila kroz maketu tipične kamene kuće, kojoj je dodala novinu velike svjetlarnike i prozore.

Ona je kazala da nisu imali nikakvih ograničenja u stvaranju i da su mogle da ostvare svoju zamisao do kraja.

Odnos prema stvaranju

Mentorka Miljkovac je rekla da su srednjoškolci bili veoma zainteresovani i da su čak ostajali duže od predviđenih termina.

"Vizija koju sam ja imala na početku je ostala u osnovi, ali su je oni prilično promijenili"

"Zaista me raduje taj odnos prema stvaranju. Da nisu sami motivisani bilo bi veoma teško raditi sa njima i naći načine kako da ih zainteresujem. Svi oni imaju talenta i mislim da će većina kasnije za neko svoje buduće zanimanje izabrati ono vezano za likovnu umjetnost", kazala je Miljkovac.

Umjetnica je kazala da je uvela tri tehnike koje su nepoznate srednjoškocima jer joj djeluju logično i likovno se podudaraju sa Mediteranom.

"Vizija koju sam ja imala na početku je ostala u osnovi, ali su je oni prilično promijenili. Sve planirano je sprovedeno, ali na njihov način", rekla je Miljkovac.

Ona je učenike prvo upoznala sa geografskim i simboličkim značenjem Mediterana kroz igru asocijacija, jer je zanimalo koji su njihovi vizuelni doživljaji tog pojma.

Ivana Kadić iz danilovgradske Gimnazije već deset godina ide u likovne školice, a radionica je mjesto na kom je upoznala vršnjake koje zanimaju slične stvari kao i nju i sa kojima je podijelila svoja kreativna razmišljanja.

"Ja bih mogla svaki dan da budem ovdje. Mislila sam da će biti teško da budem na jednom mjestu sedam sati ali... Znam da ću se u budućnosti baviti dizajnom. Ovdje sam uspjela da oslobodim svoje ideje i vidim što drugi rade i da radim zajedno sa njima.

Svi smo drugačiji, ali smo se odlično uklopili u ovoj razmjeni", kazala je Ivana.

Bonus video: