Vladimir Šoškić: Kompletna smjena u policiji zna ko mi je ubio sina

"Kad sam ušao unutra, vidio sam Bojića i pitao ga - 'Gdje mi je sin', na šta mi je on odgovorio da je Miroslav pobjegao iz stanice prema Limu", kazao je Šoškić
263 pregleda 28 komentar(a)
Adnan Kožar, Foto: Jadranka Ćetković
Adnan Kožar, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 31.05.2013. 16:48h

U ubistvu mog sina nisu učestovovali samo Željko Bojić i Adnan Kožar, već i njihove kolege policajci iz saobraćajne i interventne brigade, a čitava smjena je znala sve o tome šta se desilo te noći, izjavio je juče Vladimir Šoškić, otac pokojnog Miroslava, za čije ubistvo u bjelopoljskom Višem sudu odgovaraju dvojica beranskih policajaca.

Miroslavljev otac izjavio je da je 16. decembra 2008. uveče njegov sin izašao iz kuće i pošao do obližnjeg lokala da "čatuje". Ispričao je da je ujutru vidio da se sin nije vratio kući, da je pošao da ga traži, kada je ispred stanice policije ugledao njihov automobil “mercedes”.

“Kad sam ušao unutra, vidio sam Bojića i pitao ga - 'Gdje mi je sin', na šta mi je on odgovorio da je Miroslav pobjegao iz stanice prema Limu. Rekao mi je da je vidio Miroslava da ulazi nekih 10 metara u Lim i da ga je zvao da se vrati. Vi ste njega ubili”, kazao je Vladimir Šoškić, na jučerašnjem suđenju.

Bojić je prekjuče pred sudom izjavio da je Miroslav Šoškić pobjegao iz stanice policije, da ga je jurio i posljednji put vidio kod buvlje pijace, prema Limu.

Vladimir je, međutim, juče kazao da je nakon razgovora u policiji, sa Bojićem i još jednim policajcem otišao do Lima i da mu je ovaj pokazao mjesto gdje je Miroslav ušao u vodu.

“Na tom mjestu se ne bi moglo utopiti ni dijete od 10 godina. Vratili smo se u stanicu. Pitao sam Bojića zašto me nijesu obavijestili da je pobjegao, a on mi je rekao da Miroslav ima 22 godine i da nije morao to da učini. Opet sam ga pitao zašto, a on mi je rekao - 'Eto, iz inata'. Tu je bio prisutan i Kožar, koji nije progovarao. Ispred njega, na stolu je bila Miroslavljeva jakna, za koju mi je Bojić rekao da je Miroslav skinuo jedno 80 metara od obale Lima”, ispričao je otac pokojnog mladića.

On je istakao da mu je Bojić lično pred više policajaca rekao da je neko podmetnuo drogu njegovom sinu. Rekao je i da je prije kobnog događaja saznao da je njegov sin imao sukob sa Kožarem, koji je više puta navodno vršio torturu nad njim.

Vladimir je nazvao lažima Bojićev iskaz, prema kome je se noći spustila velika magla i prema kojima je Miroslav bježao od policije. On je istakao da je njegov sin tada imao povredu skočnog zgloba.

“Ne mogu tvrditi tačno gdje je Miroslav ubijen, u stanici policije ili negdje drugdje, ali smatram da su ga prvo udarali a da su ga zatim bacili u Lim. Poslije sam saznao da su ga ranije stalno maltretirali i prebijali Milan Boričić i Interventna policija. Iz policije su sve radili da bi mi odvratili pažnju od Lima, govorili da je viđen na mnogim mjestima, da ga je vidio neki Obadović, koji ne postoji, pa da je viđen kod Vektre u Podgorici. Inspektor Ivan Božović mi je rekao da je u četiri ujutru, u noći kada je Miroslav nestao, imao propušten poziv od mog sina. Pričao sam sa njim i pitao ga odakle mu njegov broj i odakle mom sinu sloboda da ga zove u ta doba. Poslije četiri dana nađen je njegov leš u mjestu Brzava. Sa rukom pod glavom, izgledao je kao da spava. Gledao sam mnogo utopljenika, a moj sin je poslije četiri dana izgledao kao da je zaspao”, kazao je Šoškić.

Bojić je prigovorio njegovom iskazu, rekavši da je sve što je rekao apsolutno neistina. Šoškićevom iskazu prigovorio je i Kožar.

Šoškić je nestao 17. decembra 2008. godine, bježeći pred policijom.

U prvoj zvaničnoj verziji stradanja, on se, navodno, udavio u Limu, a sve povrede po glavi i tijelu posljedica su udaranja o stijene i kamenje u vodi.

Optužnica je, međutim, uslijedila nakon privatne istrage koju je pokrenuo njegov otac, a tokom koje je, između ostalog, vještačenjem utvrđeno da je smrt bila nasilne prirode.

U optužnici piše da su poslije nanošenja više teških povreda Šoškiću, policajci natjerali mladića da skoči u Lim.

Svjedok Božo Vukadinović, koji je u noći nestanka, priveden u beransku stanicu policije sa ubijenim Miroslavom, ispričao je sudu da su te večeri njih dvojica otišli da se provozaju.

“Oko dva časa, zaustavila nas je policija, a potom su došli Bojić i Kožar i odvezli nas u stanicu. Mene su uveli u neku prostoriju lijevo, a Miroslava desno. Pretresao me Bojić. Morao sam da se skinem go. To je trajalo oko 20 minuta. Tada smo izašli, i Bojić je krenuo da pretresa 'mercedes'. Vidio sam kad je zavukao ruku duboko ispod zadnjeg sica i izvukao neku kesicu. Moj drug Miroslav je tada povikao - 'Kuku meni, namjestiše mi'”, kazao je Vukadinović.

On je rekao da su to bile posljednje riječi koje je čuo od druga. Rekao je da ne zna šta se dešavalo tokom potjere, jer je bio u stanici.

Suđenje se nastavlja 4. juna.

Bonus video: